Kako napraviti curry piletinu

2014

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 4 manja komada pilećih prsa
  • 1 luk, narezan na sitno
  • 2 žlice običnog maslinovog ulja
  • sol
  • Mješavina začina za curry:
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • 1 žličica sjemenki korijandra
  • ½ žličice kajenskog papra
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • Ostalo:
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 3 žlice grožđica
  • 1 vezica peršina
  • 300 g integralne ili obične riže basmati
23 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Kako napraviti curry piletinu

Pileći curry je jedno od najpoznatijih indijskih jela. Obično se poslužuje sa indijskim pogačicama (naan) ili rižom, a posebno je ukusno ako sami napravite mješavinu začina za curry.

Specifičnost ovog jela, osim indijske mješavine  začina koje zovemo curry, jest u tome što mu se dodaje kokosovo mlijeko koje svojom slatkoćom zaokruži i ublaži pikantnost jela, te ga čini dodatno kremastim.

Gotovo uvijek dodajem grožđice, a vi ih možete izostaviti. Možete koristiti i gotovu curry mješavinu, međutim jelo će biti aromatičnije i ukusnije ako sve začine istučete u mužaru i tako pripremite vlastitu, svježu curry mješavinu.

curry-piletina-detaljPriprema:

Piletinu narežite na komade veličine zalogaja.

Začine za curry istucite u mužaru tako da dobijete prah, dodajte 1 dl vode, pomiješajte te umiješajte piletini tako da bude posve obložena marinadom. Marinirajte piletinu 30 minuta do sat vremena.

Zagrijte ulje u odgovarajućoj posudi pa dodajte sitno narezan luk. Pržite dok ne omekša i ne poprimi boju, pa dodajte piletinu, posolite i pržite oko 5-10 minuta, miješajući.

Dodajte kokosovo mlijeko i grožđice. Sve kuhajte 15-ak minuta dok piletina nije potpuno kuhana i dok se umak ne zgusne.
Skuhajte i ocijedite rižu basmati. Curry piletinu servirajte na riži i sve pospite sitno sjeckanim svježim peršinom.

Vezani članci