Mazalice, svojevrsni namaz od ćevapa. Dobre gotovo kao ćevapi, ali nahrane daleko više ljudi. Brzo su gotove i izdašne, odlično će poslužiti kad vam se dogodi iznenadno društvo, pa predviđeni broj lepinja i ćevapa treba nekako multiplicirati.
Pridružite im kajmak, roštilj umak, luk ili šopsku salatu i uspjeh je zajamčen.
SASTOJCI
ZA LEPINJE:
ZA MAZALICE:
Priprema:
- Otopite kvasac u mlakoj vodi u kojoj ste prethodno otopili šećer. Dodajte toliko brašna da možete vilicom zamijesiti tijesto. Umiješajte sol i pola količine ulja. Polako dodajte preostalo brašno da zamijesite meko, prilično vlažno i ljepljivo tijesto. Dodajte ostatak ulja i još kratko premijesite, pa tako nauljeno ostavite desetak minuta da stoji.
- Zatim tijesto podijelite na 5-6 loptica koje slažite u dovoljnim razmacima na pobrašnjen lim za pečenje pa ostavite 10-ak minuta da odstoje, omekšaju i počnu rasti. Takve, pobrašnjenim prstima, lagano od sredine, pa jače prema rubovima, stanjujte, da dobijete oblik spljoštene lepinje. Pobrašnite im površinu i ponovo ih ostavite pokrivene da odstoje 10-15 minuta.
- Pecite na maksimalnoj temperaturi koju vaša pećnica dopušta, 10-ak minuta. Na početku na najdonjoj prečki, a zatim ih zadnjih par minuta premjestite na srednju da porumene.
- Pečene ostavite desetak minuta pokrivene krpom da odstoje, a zatim očistite višak brašna.
- Meso posolite, dodajte mineralnu vodu i tucane paprike po ukusu. Dobro izmiješajte, najbolje rukama, pa ostavite u hladnjaku da neko vrijeme odstoji.
- Lepinje narežite na šnite kao što biste rezali kruh. Na svaku šnitu namažite, na način da prstima lagano utisnete po površini šnite lepinje, kuglicu smjese mljevenog mesa u ne predebelom sloju.
- Mazalice se kratko peku, pa predebeo sloj može dovesti do toga da vam donji sloj mesa ostane sirov. Isto tako vodite računa o tome da meso pri pečenju ima tendenciju skupljanja, pa pokrijte šnitu sve do rubova, da pri pečenju ne ostanu goli i zagore.