×
×
Napravite mazalice koje ćete smazati u tren oka!
Recepti

Napravite mazalice koje ćete smazati u tren oka!

Mazalice su ukusno predjelo, osobito ako ih pripremate za veće društvo koje se gladno okupilo oko roštilja.

Mazalice, svojevrsni namaz od ćevapa. Dobre gotovo kao ćevapi, ali nahrane daleko više ljudi. Brzo su gotove i izdašne, odlično će poslužiti kad vam se dogodi iznenadno društvo, pa predviđeni broj lepinja i ćevapa treba nekako multiplicirati.

Pridružite im kajmak, roštilj umak, luk ili šopsku salatu i uspjeh je zajamčen.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

  ZA LEPINJE:

  ZA MAZALICE:

Priprema:

 1. Otopite kvasac u mlakoj vodi u kojoj ste prethodno otopili šećer. Dodajte toliko brašna da možete vilicom zamijesiti tijesto. Umiješajte sol i pola količine ulja. Polako dodajte preostalo brašno da zamijesite meko, prilično vlažno i ljepljivo tijesto. Dodajte ostatak ulja i još kratko premijesite, pa tako nauljeno ostavite desetak minuta da stoji.
 2. Zatim tijesto podijelite na 5-6 loptica koje slažite u dovoljnim razmacima na pobrašnjen lim za pečenje pa ostavite 10-ak minuta da odstoje, omekšaju i počnu rasti. Takve, pobrašnjenim prstima, lagano od sredine, pa jače prema rubovima, stanjujte, da dobijete oblik spljoštene lepinje. Pobrašnite im površinu i ponovo ih ostavite pokrivene da odstoje 10-15 minuta.
 3. Pecite na maksimalnoj temperaturi koju vaša pećnica dopušta, 10-ak minuta. Na početku na najdonjoj prečki, a zatim ih zadnjih par minuta premjestite na srednju da porumene.
 4. Pečene ostavite desetak minuta pokrivene krpom da odstoje, a zatim očistite višak brašna.
 5. Meso posolite, dodajte mineralnu vodu i tucane paprike po ukusu. Dobro izmiješajte, najbolje rukama, pa ostavite u hladnjaku da neko vrijeme odstoji.
 6. Lepinje narežite na šnite kao što biste rezali kruh. Na svaku šnitu namažite, na način da prstima lagano utisnete po površini šnite lepinje, kuglicu smjese mljevenog mesa u ne predebelom sloju.
 7. Mazalice se kratko peku, pa predebeo sloj može dovesti do toga da vam donji sloj mesa ostane sirov. Isto tako vodite računa o tome da meso pri pečenju ima tendenciju skupljanja, pa pokrijte šnitu sve do rubova, da pri pečenju ne ostanu goli i zagore.