×
×
Složeno, a nije: Kako napraviti paštu bešamel
Recepti

Složeno, a nije: Kako napraviti paštu bešamel

Egipatski makaroni bešamel sastoje se od tjestenine i velike količine bešamel umaka (pojačanog mljevenim mesom), a sve složeno za ekipu.

Prošlim receptom sam vas vodio putem burrita u daleki Meksiko. Ovaj put mijenjamo kontinent i slažemo rutu za Egipat. Barem onu gastronomsku.

Egipatska kuhinja je karakteristična po jelima koja se temelje na povrću toliko da bismo ju čak mogli prozvati vegetarijanskom kuhinjom. Poznata je i po začinjenim jelima. Prvenstveno se radi o cimetu i kuminu koji su kod nas nepojmljivi začini kad su u pitanju slana jela.

Ovo jelo se u originalu zove Egipatski makaroni bešamel. Kao što naziv ukazuje, radi se o tjestenini i velikoj količini bešamel umaka, pojačanog mljevenim mesom.

Iako možda na prvu ostavlja dojam složenog jela, vjerujte mi da nije. Ima nešto posla, naravno, ali ništa što se uz malo volje ne da napraviti. Pratite jednostavne upute pa počastite sebe i ekipu jer ovo jelo je pravo jelo za društvo.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA BEŠAMEL UMAK:

Priprema:

  1. Prvo napravite bešamel umak. Na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte mu brašno i miješajte pjenjačom. Mlijeko postepeno dolijevajte i na kraju začinite solju, paprom i naribanim muškatnim oraščićem. Dodajte parmezan. Kuhajte umak do željene gustoće tj. dok ne postane toliko gust da u laganom mlazu silazi sa žlice.
  2. Tjesteninu skuhajte al dente prema uputama s pakiranja.
  3. U tavi izdinstajte luk i češnjak te dodajte meso. Kada meso dobije smeđu boju zalijte ga s pasiranom rajčicom i začinite. Dinstajte dok se umak ne reducira. Ostavite sa strane da se malo prohladi.
  4. U tjesteninu dodajte 7-8 žlica bešamel umaka kako bi se ljepše povezala kod pečenja. Složite tjesteninu po dnu namašćene posude za pečenje po kojoj ste posuli i malo krušnih mrvica. Složite dupli red tjestenine.
  5. Rasporedite meso po tjestenini. Ponovite postupak slaganja tjestenine samo je ovaj put slažite pod 90 stupnjeva u odnosu na prvi sloj. Tako ćete prilikom rezanja dobiti ljepši uzorak.
  6. Sve obilno zalijte bešamel umakom i po vrhu pospite malo parmezana. Pecite 30 minuta na 200 °C. Ostavite 10-ak minuta da se malo prohladi te poslužite.