Kako napraviti japanski Tonkatsu odrezak

2016

Sastojci

  • svinjski odresci
  • sol, papar
  • brašno
  • jaja
  • panko mrvice
  • suncokretovo ili kukuruzno ulje ili svinjska mast
  • riža
  • Za Tonkatsu umak:
  • 120 ml kečapa
  • 2,5 žlice soja sosa
  • 1,5 žlica bijelog ili smeđeg šećera
  • 2,5 žlice Worcestershire umaka
  • 1,5 žlica mirina ili šerija
  • ½ žličice češnjaka u granulama
  • ½ žličice naribanog svježeg đumbira
28 Srpanj 2016, Komentari: 1

Ako vam pogled na Tonkatsu odrezak budi asocijaciju na bečki šnicl, niste pogriješili. Katsu je istočnjačka varijanta pohanog šnicla.

Tonkatsu odrezak se priprema kao i naši pohanci – valja se u brašno, jaja i krušne mrvice, no tu dolazimo do jedne sitne razlike.

Mrvice koje mi koristimo i kakve ih poznajemo, donekle se razlikuju od panko mrvica koje se koriste u japanskoj kuhinji. Za izradu panko mrvica koristi se samo sredina bijelog kruha i mljevene su nešto krupnije što hranu pohanu s pankom čini hrskavijom.

Prži se na suncokretovom ili kukuruznom ulju, no ja sam Tonkatsu, kao i gotovo sve ostalo što pržim, osim ribe ili ponekih prženih slastica, pohala na svinjskoj masti. Vjerujem da time nije izgubio na autentičnosti.

Katsu se servira s rižom i Tonkatsu umakom, japanskom varijantom roštilj umaka, baziranog na soja umaku i s prepoznatljivom slatkom notom.

kako-napraviti-tonkatsu-odrezak-02

Priprema:

Skuhajte rižu. Odreske posolite i popaprite, uvaljajte u brašno, jaja i panko mrvice, pa pržite, ne više od 2-3 istovremeno na vrućem ulju ili svinjskoj masti po 2-3 minute sa svake strane.

Dok se odresci prže pripremite Tonkatsu umak. Pomiješajte navedene sastojke da se potpuno stope, a šećer otopi.

Odreske servirajte s kuhanom rižom, prelivene Tonkatsu umakom.

Vezani članci