Tonkatsu odrezak se priprema kao i naši pohanci – valja se u brašno, jaja i krušne mrvice, no tu dolazimo do jedne sitne razlike.
Mrvice koje mi koristimo i kakve ih poznajemo, donekle se razlikuju od panko mrvica koje se koriste u japanskoj kuhinji. Za izradu panko mrvica koristi se samo sredina bijelog kruha i mljevene su nešto krupnije što hranu pohanu s pankom čini hrskavijom.
Prži se na suncokretovom ili kukuruznom ulju, no ja sam Tonkatsu, kao i gotovo sve ostalo što pržim, osim ribe ili ponekih prženih slastica, pohala na svinjskoj masti. Vjerujem da time nije izgubio na autentičnosti.
Katsu se servira s rižom i Tonkatsu umakom, japanskom varijantom roštilj umaka, baziranog na soja umaku i s prepoznatljivom slatkom notom.
SASTOJCI
ZA TONKATSU UMAK:
Priprema:
- Skuhajte rižu. Odreske posolite i popaprite, uvaljajte u brašno, jaja i panko mrvice, pa pržite, ne više od 2-3 istovremeno na vrućem ulju ili svinjskoj masti po 2-3 minute sa svake strane.
- Dok se odresci prže pripremite Tonkatsu umak. Pomiješajte navedene sastojke da se potpuno stope, a šećer otopi.
- Odreske servirajte s kuhanom rižom, prelivene Tonkatsu umakom.