Roast beef je, kako mu i samo ime kaže, pečena junetina (govedina). Ovo je tradicionalno jelo britanske kuhinje koje se sasvim dobro udomaćilo i na našim područjima pa ga tako često susrećemo pod kroatiziranim nazivima rozbif ili rostbif.
Radi se o junetini pečenoj u komadu, a za ovakvu pripremu treba odabrati komad junećih leđa – ramstek ili takozvani lažni biftek bez kosti te očišćen od masnoća, žila i tetiva.
U pravilu se ovakav komad mesa peče na niskoj temperaturi duži vremenski period kako bi meso omekšalo i zadržalo sočnost.
Ovako pripremljenu junetinu možete poslužiti toplu uz klasične priloge poput mrkve i krumpira ili je ohlađenu možete poslužiti u sendviču. Za ovu priliku smo se odlučili poslužiti je vruću, svježe pečenu uz krumpire i salatu.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pripreme. Natrljajte ga solju i paprom. Na tavi zagrijte ulje pa meso na njemu prepržite na naglo tako da uhvati koricu sa svih strana. Dodajte i zgnječeni češnjak pred kraj prženja.
- Prebacite meso, češnjak i sve sokove od pečenja u tepsiju, a tavu ostavite sa strane jer će vam još trebati. Meso posipajte majčinom dušicom te pecite u pećnici zagrijanoj na 80 °C, 3 sata.
- Pripremu povrća započnite oko sat vremena prije kraja pečenja mesa. Krumpire i mrkve ogulite i operite te ih narežite na manje komade. Kuhajte ih u dosta posoljene vode dok samo malo ne omekšaju pa ih odmah procijedite i ostavite sa strane.
- Tavu na kojoj ste pržili meso deglazirajte bijelim vinom i pustite da kuha dok ne ispari sav alkohol.
- 30 minuta prije kraja pečenja mesa dodajte mu krumpire i mrkve. Podlijte sve reduciranim vinom iz tave te po potrebi još malo posolite. Nastavite peći dok meso nije gotovo.
- Pečeno meso prebacite na dasku, prekrijte ga aluminijskom folijom i ostavite da se odmori desetak minuta. Meso narežite na tanke kriške i odmah ga servirajte uz pečeno povrće i salatu po izboru.