Kako pripremiti roast beef ili rostbif

2018

Sastojci

  • 1 kg junećih leđa bez kosti
  • sol, papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 1 žličica majčine dušice
  • 1 kg krumpira
  • 3-4 mrkve
  • 200 ml bijelog vina
17 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Kako pripremiti roast beef ili rostbif

Roast beef je junetina pečena u komadu. Za ovakvu pripremu treba odabrati ramstek ili takozvani lažni biftek bez kosti, očišćen od masnoća, žila i tetiva.

Roast beef je, kako mu i samo ime kaže, pečena junetina (govedina). Ovo je tradicionalno jelo britanske kuhinje koje se sasvim dobro udomaćilo i na našim područjima pa ga tako često susrećemo pod kroatiziranim nazivima rozbif ili rostbif.

Radi se o junetini pečenoj u komadu, a za ovakvu pripremu treba odabrati komad junećih leđa – ramstek ili takozvani lažni biftek bez kosti te očišćen od masnoća, žila i tetiva.

U pravilu se ovakav komad mesa peče na niskoj temperaturi duži vremenski period kako bi meso omekšalo i zadržalo sočnost.

Ovako pripremljenu junetinu možete poslužiti toplu uz klasične priloge poput mrkve i krumpira ili je ohlađenu možete poslužiti u sendviču.

Za ovu priliku smo se odlučili poslužiti je vruću, svježe pečenu uz krumpire i salatu. Upravo onako kako i priliči blagdanskom stolu.

roast-beef-detalj

Priprema:

Meso izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pripreme. Natrljajte ga solju i paprom.

Na tavi zagrijte ulje pa meso na njemu prepržite na naglo tako da uhvati koricu sa svih strana.

Dodajte i zgnječeni češnjak pred kraj prženja.

Prebacite meso, češnjak i sve sokove od pečenja u tepsiju, a tavu ostavite sa strane jer će vam još trebati.

Meso posipajte majčinom dušicom te pecite u pećnici zagrijanoj na 80°C, 3 sata.

Pripremu povrća započnite oko sat vremena prije kraja pečenja mesa. Krumpire i mrkve ogulite i operite te ih narežite na manje komade.

Kuhajte ih u dosta posoljene vode dok samo malo ne omekšaju pa ih odmah procijedite i ostavite sa strane.

Tavu na kojoj ste pržili meso deglazirajte bijelim vinom i pustite da kuha dok ne ispari sav alkohol.

30 minuta prije kraja pečenja mesa dodajte mu krumpire i mrkve. Podlijte sve reduciranim vinom iz tave te po potrebi još malo posolite.

Nastavite peći dok meso nije gotovo.

Pečeno meso prebacite na dasku, prekrijte ga aluminijskom folijom i ostavite da se odmori desetak minuta.

Meso narežite na tanke kriške i odmah ga servirajte uz pečeno povrće i salatu po izboru.

Vezani članci