Kofta kebab: Napravite egzotični šiš ćevap

2017

Sastojci

  • ZA KOFTA KEBAB:
  • 450 g mljevenog junećeg light mesa
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica dimljene mljevene paprike
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica korijandera u prahu
  • 1 žličica svježeg peršina, nasjeckanog
  • ½ žličice kumina u prahu
  • ZA UMAK OD JOGURTA:
  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka, nariban
  • 1 žličica svježeg peršina, nasjeckanog
  • ½ žličice svježe mente, nasjeckane
  • prstohvat soli
  • ZA BULGUR:
  • 1 mala glavica luka, nasjeckana
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ½ šalice bulgura
  • 1 šalica kipuće vode
  • dobar prstohvat soli
  • 2 žlice sjeckanog peršina
23 Veljača 2017, Komentari: Comments Off on Kofta kebab: Napravite egzotični šiš ćevap

Kofta je skupni naziv za okruglice od mljevenog mesa koje su svojstvene mnogim kuhinjama svijeta - preko Mediterana i Bliskog istoka pa do srednje Azije.

Kofta je popularno jelo i rasprostranjeno je svijetom zbog čega ima bezbroj lokalnih varijanti. Tako na Bliskom istoku za izradu kofti najčešće koriste mljevenu janjetinu, u Aziji često i piletinu, a u Indiji su poznate i povrtne verzije ovog jela. Na Mediteranu se koriste sve vrste mesa, a najčešće su to kombinacija junetine i svinjetine.

U svom perzijskom izvorniku kebab je zapravo ražanj, a danas označava cijeli niz jela koja se pripremaju nataknuta na štapiće.

Kofta kebab je, po toj logici, mljeveno meso na ražnjiću.

Ako vam se čini da doživljavate déjà vu te da pred vama nije ništa doli nama dobro poznati šiš ćevap niste daleko od istine. Ovako pripremljene kofte su im vrlo slične, a ono što ih razlikuje su začini te dodatak sitno nasjeckanog luka u mesu.

U našoj verziji koristimo mljevenu junetinu te kumin, korijandar i dimljenu papriku za onaj pomalo egzotični šmek. Kako bi zaokružili egzotični dojam poslužili smo ih uz umak od gustog jogurta s češnjakom i začinskim biljem te kuhani bulgur.

Degustatori su bili vrlo zadovoljni kombinacijom pa i vama predlažemo da isprobate ove malo drugačije ‘ćevape’ kad sljedeći put naložite vatru za roštilj.

kofta-kebab-detalj

Priprema:

Pomiješajte jogurt s maslinovim uljem i svim začinima te ga odložite u hladnjak do posluživanja.

Nasjeckani luk pirjajte na maslinovom ulju dok potpuno ne omekša. Dodajte pola šalice opranog bulgura te još kratko propirjajte.

Dodajte kipuću vodu i dobar prstohvat soli, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok bulgur ne upije svu vodu (oko deset minuta). Kada je kuhan, umiješajte nasjeckani peršin i ostavite ga na toplom do posluživanja.

Stavite meso u zdjelu pa mu dodajte nasjeckani luk, papriku, sol, korijandar, peršin i kumin. Rukama izmiješajte smjesu kako bi se svi začini proželi, ali nemojte previše gnječiti meso kako ne bi u konačnici postalo pretvrdo i ‘nabijeno’.

Uzimajte po malo gotove smjese i među dlanovima je oblikujte u cilindrične okruglice – kofte. Kada potrošite svu smjesu odložite pripremljeno meso u hladnjak na sat vremena. Nakon sat vremena izvadite kofte iz hladnjaka te ih pažljivo nataknite na štapiće za ražnjiće.

Zagrijte grill tavu na jakoj vatri da postane vruća, a zatim, prije pečenja, smanjite vatru na srednju temperaturu. Pecite kofte na umjerenoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane. Kada uhvate boju nastavite ih peći na laganoj vatri, povremeno ih okrećući dok se potpuno ne ispeku – deset do petnaest minuta.

Poslužite ih odmah uz umak od jogurta i kuhani bulgur.

Vezani članci