×
×
Roštilj: Koliko mesa treba kupiti?
Mesne lekcije

Roštilj: Koliko mesa treba kupiti?

Količina mesa koju ste odlučili pripremiti ovisi o broju gostiju koje ste pozvali na savršenu gozbu, ali i prema određenom komadu mesa, jer nije svaki komad jednako obrađen.

Kad organizirate roštilj za veće društvo, važno je da znate određene stvari koje utječu na količinu mesa koju trebate kupiti.

Primjerice, koji je povod roštiljanja? Je li riječ o obiteljskom ručku ili cjelodnevnom druženju na otvorenom u kombinaciji sa sportskim aktivnostima? Poslužujete li predjelo, što ćete pripremiti od priloga i naravno – tko vam je publika.

Nije isto hranite li mušku ekipu s posla ili palite vatru za obitelj u kojoj su djeca, starije osobe i ženska populacija (“laka i srednje laka” kategorija).

Normativi za količinu mesa po osobi

Kod pripreme roštilja u našim krajevima, uzima se normativ od 300 do 400 grama (sirovog) mesa po osobi. Računajte na to da se meso tijekom pripreme “skuplja”, odnosno gubi oko 30% težine.

U obzir morate uzeti i vrstu mesa koju ćete staviti na rešetku roštilja – ako se radi o mesu bez kosti (poput svinjske vratine ili carskog mesa) onda bi količina mesa trebala biti 300 grama po osobi.

Ako pripremate meso s kostima (kotleti) onda računajte na 400 grama dok je piletine potrebno oko 500 grama.

Koliko će biti priloga?

Ako ćete uz roštilj poslužiti nešto konkretnije priloge poput zapečenog graha, krumpir salate, prženog ili pečenog krumpira i povrća sa žara, onda budite sigurni kako će se svakako pojesti manje mesa.

Svi razmišljamo kako je bolje kupiti više svega pa da radije ostane nego da “zafali”. Ostatke roštilja uvijek možete spakirati svojim gostima koji ih mogu uspješno podgrijati za večeru ili sutradan za ručak.

Isprobajte aplikaciju “Roštilj kalkulator”

Ako želite biti sigurni da imate što točniju količinu mesa i priloga, onda se poslužite našim Roštilj kalkulatorom.

Sve što vi trebate napraviti je unijeti broj muškaraca, žena i djece koji će biti na roštilju, označiti koje meso više preferiraju te dodati priloge. Napredni algoritam roštilj kalkulatora potom će zagrijati svoje kodove i u tren oka vam isporučiti listu za kupovinu.