×
×
Medaljoni lungića s roštilja omotani slaninom
Recepti

Medaljoni lungića s roštilja omotani slaninom

Manje kao recept, a više kao ideja za pripremu – svinjski file omotan slaninom i pripremljen na roštilju ugodan je odmak od standardnog roštilj repertoara.

Svinjski file, lungić ili tzv. lažni biftek komad je mesa s vrlo malo masnoće pa je marinada, kako suha tako i mokra, vrlo važan faktor u njegovoj pripremi.

Naravno, ne odmaže ni zamatanje u mesnati komad slanine ili pancete.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski file

Priprema:

  1. Svinjski file očistite od eventualnih masnoća i opni. Birajte file koji je cijelom dužinom približno jednako širok. Ako ne uspijete pronaći takav, odrežite ga na mjestu gdje se počinje sužavati i prislonite ga natrag uz glavni dio, ali obrnuto. Tako ćete dobiti približno istu širinu odrezaka.
  2. Pomiješajte sol, mljeveni papar, češnjak u prahu i po želji čili. Tako dobivenom suhom mješavinom premažite file.
  3. Na dasku, jedne do druge položite tanko rezane šnite slanine, špeka ili pancete, u dužini vašeg filea. Položite ga na slaninu i zamotajte da dobijete roladu.
  4. File narežite na odreske debljine šnita slanine u koje ste ga zamotali. Najbolje ćete to napravite ako režete tamo gdje vam se šnite spajaju. Krajeve slanine na odrescima spojite polovicom čačkalice. Po želji odreske dodatno natrljajte mješavinom začina i sasvim lagano namastite.
  5. Ugrijte roštilj ili grill tavu. Pecite odreske ukupno 15-20 minuta, ovisno o tome kako pečene volite, okrećući ih svakih 4-5 minuta.
  6. Poslužite uz hrskave krumpiriće i mješavinu svježih zelenih salata.