Medaljoni lungića s roštilja omotani slaninom

2018

Sastojci

  • 500 g svinjskog filea (lungića)
  • sol, papar
  • češnjak u prahu
  • malo čilija u prahu
  • par kapi ulja
31 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Medaljoni lungića s roštilja omotani slaninom

Manje kao recept, a više kao ideja za pripremu - svinjski file omotan slaninom i pripremljen na roštilju ugodan je odmak od standardnog roštilj repertoara.

Svinjski file, lungić ili tzv. lažni biftek komad je mesa s vrlo malo masnoće pa je marinada, kako suha tako i mokra, vrlo važan faktor u njegovoj pripremi.

Naravno, ne odmaže ni zamatanje u mesnati komad slanine ili pancete.

lungic-s-rostilja-omotan-slaninom-detalj

Priprema:

Svinjski file očistite od eventualnih masnoća i opni. Birajte file koji je cijelom dužinom približno jednako širok. Ako ne uspijete pronaći takav, odrežite ga na mjestu gdje se počinje sužavati i prislonite ga natrag uz glavni dio, ali obrnuto. Tako ćete dobiti približno istu širinu odrezaka.

Pomiješajte sol, mljeveni papar, češnjak u prahu i po želji čili. Tako dobivenom suhom mješavinom premažite file.

Na dasku, jedne do druge položite tanko rezane šnite slanine, špeka ili pancete, u dužini vašeg filea. Položite ga na slaninu i zamotajte da dobijete roladu.

File narežite na odreske debljine šnita slanine u koje ste ga zamotali. Najbolje ćete to napravite ako režete tamo gdje vam se šnite spajaju. Krajeve slanine na odrescima spojite polovicom čačkalice.

Po želji odreske dodatno natrljajte mješavinom začina i sasvim lagano namastite.

Ugrijte roštilj ili grill tavu. Pecite odreske ukupno 15-20 minuta, ovisno o tome kako pečene volite, okrećući ih svakih 4-5 minuta.

Poslužite uz hrskave krumpiriće i mješavinu svježih zelenih salata.

Vezani članci