×
×
Mesne okruglice s bobom i limunom
Recepti

Mesne okruglice s bobom i limunom

Iako na prvu čudan spoj, ove mesne okruglice s limunom i bobom će vas osvojiti svojim aromama.

Ovim receptom vas “vodim” u planetarno poznatu kuhinju Yotama Ottolenghija i pripremam aromatične mesne okruglice s bobom i limunom.

Originalni recept kombinira mljevenu junetinu i janjetinu pa to svakako, ako vam je janjetina dostupna, učinite i vi.

Sama priprema je relativno brza i nezahtjevna. Problem vam može činiti nedostatak začina koje ne biste trebali izostaviti. Kako su svi dostupni u našim trgovinama, planirajte jelo koji dan unaprijed i nabavite ih. Zasigurno će vam popraviti raspoloženje, zamirisati na proljeće, ljeto i Mediteran i uvjerena sam da ćete ga, ne jednom, ponoviti.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA MESNE OKRUGLICE:

    BAHARAT MJEŠAVINA ZAČINA:

    OSTALO:

Priprema:

  1. Odaberite posudu ili tavu koja ima poklopac.
  2. Od navedenih sastojaka pripremite baharat mješavinu. Luk doista sitno nasjeckajte, češnjak usitnite, nasjeckajte začinsko bilje. Dio začinskog bilja ostavite za serviranje.
  3. Pomiješajte sve sastojke nabrojane za pripremu mesnih okruglica i izmiješajte dobro rukama pa formirajte okruglice veličine ovećeg oraha. Pržite ih u dva tri navrata u manjim turama na žlici maslinova ulja u otvorenoj posudi da dobiju koricu sa svih strana. Pržene okruglice odložite sa strane, a posudu samo obrišite papirnatim ubrusom.
  4. Dok se okruglice prže, pripremite bob. Zakuhajte vodu sa solju pa bob kratko blanširajte i odmah ubacite u posudu s hladnom vodom (možete dodati i koju kockicu leda), da zaustavite kuhanje. Polovicu količine boba očistite od vanjske opne i odložite sa strane.
  5. Mladi luk očistite i narežite ukoso na komadiće duge otprilike 2 cm.
  6. Ugrijte još žlicu maslinova ulja u posudi koju ste prebrisali papirnatim ubrusom, dodajte timijan, češnjak i mladi luk i kratko pržite da blago uvenu. Dodajte bob kojem niste odstranili opnu, žlicu soka limuna, 80 ml temeljca, četvrtinu žličice soli i obilato crnog mljevenog papra. Bob mi morao gotovo potpuno prekriven tekućinom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta.
  7. Vratite mesne okruglice u posudu, dodajte preostali temeljac i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta. Probajte umak, pa po potrebi dotjerajte okus.
  8. Servirajte uz rižu, kuskus ili šnitu hrskavog kruha i zelenu salatu. Prije samog serviranja jelo još jednom kratko ugrijte uz dodatak temeljca ili tople vode da dobijete umak, ako su ga okruglice u međuvremenu popile. Vrlo nježno umiješajte bob kojem ste odstranili opnu, nakapajte limunovim sokom i pospite preostalim sjeckanim začinskim biljem. Poslužite odmah.