Ovim receptom vas “vodim” u planetarno poznatu kuhinju Yotama Ottolenghija i pripremam aromatične mesne okruglice s bobom i limunom.
Originalni recept kombinira mljevenu junetinu i janjetinu pa to svakako, ako vam je janjetina dostupna, učinite i vi.
Sama priprema je relativno brza i nezahtjevna. Problem vam može činiti nedostatak začina koje ne biste trebali izostaviti. Kako su svi dostupni u našim trgovinama, planirajte jelo koji dan unaprijed i nabavite ih. Zasigurno će vam popraviti raspoloženje, zamirisati na proljeće, ljeto i Mediteran i uvjerena sam da ćete ga, ne jednom, ponoviti.
SASTOJCI
ZA MESNE OKRUGLICE:
BAHARAT MJEŠAVINA ZAČINA:
OSTALO:
Priprema:
- Odaberite posudu ili tavu koja ima poklopac.
- Od navedenih sastojaka pripremite baharat mješavinu. Luk doista sitno nasjeckajte, češnjak usitnite, nasjeckajte začinsko bilje. Dio začinskog bilja ostavite za serviranje.
- Pomiješajte sve sastojke nabrojane za pripremu mesnih okruglica i izmiješajte dobro rukama pa formirajte okruglice veličine ovećeg oraha. Pržite ih u dva tri navrata u manjim turama na žlici maslinova ulja u otvorenoj posudi da dobiju koricu sa svih strana. Pržene okruglice odložite sa strane, a posudu samo obrišite papirnatim ubrusom.
- Dok se okruglice prže, pripremite bob. Zakuhajte vodu sa solju pa bob kratko blanširajte i odmah ubacite u posudu s hladnom vodom (možete dodati i koju kockicu leda), da zaustavite kuhanje. Polovicu količine boba očistite od vanjske opne i odložite sa strane.
- Mladi luk očistite i narežite ukoso na komadiće duge otprilike 2 cm.
- Ugrijte još žlicu maslinova ulja u posudi koju ste prebrisali papirnatim ubrusom, dodajte timijan, češnjak i mladi luk i kratko pržite da blago uvenu. Dodajte bob kojem niste odstranili opnu, žlicu soka limuna, 80 ml temeljca, četvrtinu žličice soli i obilato crnog mljevenog papra. Bob mi morao gotovo potpuno prekriven tekućinom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta.
- Vratite mesne okruglice u posudu, dodajte preostali temeljac i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta. Probajte umak, pa po potrebi dotjerajte okus.
- Servirajte uz rižu, kuskus ili šnitu hrskavog kruha i zelenu salatu. Prije samog serviranja jelo još jednom kratko ugrijte uz dodatak temeljca ili tople vode da dobijete umak, ako su ga okruglice u međuvremenu popile. Vrlo nježno umiješajte bob kojem ste odstranili opnu, nakapajte limunovim sokom i pospite preostalim sjeckanim začinskim biljem. Poslužite odmah.