Poslužite mesne okruglice s prilogom po želji ili, još bolje, u lepinji kao street food. Dodajte im salatu i povrće po želji i umak na bazi jogurta.
Za umak pomiješajte čvrsti jogurt, žlicu limunovog soka, nasjeckani režanj češnjaka i malo bosiljka pa prelijte okruglice.
SASTOJCI
Priprema:
- U blender stavite kuhani slanutak, nasjeckani luk i češnjak, peršin, jaje, kumin, korijandar i sol. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Smjesu dodajte mljevenom mesu, promiješajte pa dodajte i krušne mrvice. Sve dobro izmiješajte.
- Rukama navlaženim vodom formirajte kuglice (bit će ih 25-30 komada). Pržite ih oko 8 minuta na ulju na slabijoj vatri, okrećite ih dok ne posmeđe sa svih strana. U veću tavu stavljajte najviše 10 okruglica tako da ih možete nesmetano okretati.
- Pržene okruglice izvadite na papirnati ručnik i pustite da se ocijede od ulja. Prerežite lepinju, napravite "džepove" i napunite ih lisnatim salatama i sezonskim povrćem. Dodajte okruglice.
- Kako bi nadjev bio još sočniji, prelijte ga umakom na bazi jogurta.