Mesne okruglice u crvenom curry umaku

2018

Sastojci

  • ZA OKRUGLICE:
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 crvena čili papričica
  • 3 cm korijena đumbira
  • 1 žlica sjeckanog svježeg korijandera (može i suhi)
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • ZA UMAK:
  • 120 ml tajlandske crvene curry paste
  • 300 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 200 g mahuna, očišćenih
  • 100-150 ml vode od kuhanja rezanaca
  • sol
  • 1 crvena čili papričica
  • 1-2 žlice sjeckanog kikirikija
  • 4-5 listova svježeg bosiljka
  • 1 limeta, za posluživanje
  • ZA PRILOG:
  • rižini rezanci
6 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Mesne okruglice u crvenom curry umaku

Mesne okruglice u tajlandskom crvenom curry umaku jednostavno su jelo inspirirano egzotičnim okusima dalekog istoka.

Mesnim okruglicama je teško odoljeti u svakoj inkarnaciji no u kombinaciji s pikantnim začinima i kokosovim mlijekom one postaju nešto potpuno novo i uzbudljivo.

Riječ je o poprilično brzom i jednostavnom jelu za pripremu koje može biti idealna obiteljska večera u tjednu. Naravno, pod uvjetom da ste ljubitelj pikantnih okusa i volite malo eksperimentirati u kuhinji.

Osnova ovog jela je crvena curry pasta koju možete pripremiti i sami. Ona se sastoji od luka, čili papričice, limunske trave, kumina, korijandera, ribljeg umaka i umaka od kozica. Sve ove namirnice se gnječe u mužaru (ili blenderu u 21. stoljeću) dok se ne pretvore u gustu crvenu pastu.

S obzirom na to da namirnice za pastu nisu uvijek lako dobavljive, slobodno se poslužite prečicom i koristite kupovnu pastu, nitko neće znati, a vi ćete dodatno ubrzati proces kuhanja.

Priprema:

Crvenu čili papričicu sitno nasjeckajte, a đumbir ogulite i naribajte. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, čili, đumbir i korijander. Dodajte jaje te sve začinite solju pa smjesu dobro pomiješajte. Od smjese oblikujte dvadesetak okruglica.

Zagrijte veliku dublju tavu s malo ulja pa na njoj prepržite pripremljene okruglice. Pržite ih nekoliko minuta sa svake strane da uhvate lijepu boju. Pečene okruglice izvadite na tanjur, a na masnoću od pečenja dodajte curry pastu te kratko pržite.

Dodajte kokosovo mlijeko, dobro sve promiješajte pa dodajte i mahune. Vratite mesne okruglice u umak, smanjite vatru te sve krčkajte oko deset minuta dok mahune ne omekšaju i umak se ne zgusne.

Ako je potrebno podlijte sve s malo vode u kojoj ste namakali rižine rezance. Na kraju jelo doradite solju po ukusu.
Gotovo jelo posipajte narezanim čilijem, listovima bosiljka i nasjeckanim kikirikijem.

Odmah poslužite uz rižine rezance koje pripremite tako da ih potopite u veću količinu kipuće vode i ostavite neka se namaču 3 minute.

Procijedite ih, operite i poslužite uz curry.

Vezani članci