Mesnim okruglicama je teško odoljeti u svakoj inkarnaciji no u kombinaciji s pikantnim začinima i kokosovim mlijekom one postaju nešto potpuno novo i uzbudljivo.
Riječ je o poprilično brzom i jednostavnom jelu za pripremu koje može biti idealna obiteljska večera u tjednu. Naravno, pod uvjetom da ste ljubitelj pikantnih okusa i volite malo eksperimentirati u kuhinji.
Osnova ovog jela je crvena curry pasta koju možete pripremiti i sami. Ona se sastoji od luka, čili papričice, limunske trave, kumina, korijandera, ribljeg umaka i umaka od kozica. Sve ove namirnice se gnječe u mužaru (ili blenderu u 21. stoljeću) dok se ne pretvore u gustu crvenu pastu.
S obzirom na to da namirnice za pastu nisu uvijek lako dobavljive, slobodno se poslužite prečicom i koristite kupovnu pastu, nitko neće znati, a vi ćete dodatno ubrzati proces kuhanja.
SASTOJCI
ZA UMAK:
Priprema:
- Crvenu čili papričicu sitno nasjeckajte, a đumbir ogulite i naribajte. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, čili, đumbir i korijander. Dodajte jaje te sve začinite solju pa smjesu dobro pomiješajte. Od smjese oblikujte dvadesetak okruglica.
- Zagrijte veliku dublju tavu s malo ulja pa na njoj prepržite pripremljene okruglice. Pržite ih nekoliko minuta sa svake strane da uhvate lijepu boju. Pečene okruglice izvadite na tanjur, a na masnoću od pečenja dodajte curry pastu te kratko pržite.
- Dodajte kokosovo mlijeko, dobro sve promiješajte pa dodajte i mahune. Vratite mesne okruglice u umak, smanjite vatru te sve krčkajte oko deset minuta dok mahune ne omekšaju i umak se ne zgusne.
- Ako je potrebno podlijte sve s malo vode u kojoj ste namakali rižine rezance. Na kraju jelo doradite solju po ukusu. Gotovo jelo posipajte narezanim čilijem, listovima bosiljka i nasjeckanim kikirikijem.
- Odmah poslužite uz rižine rezance koje pripremite tako da ih potopite u veću količinu kipuće vode i ostavite neka se namaču 3 minute. Procijedite ih, operite i poslužite uz curry.