×
×
Mesne pite sa svinjetinom, povrćem i hrskavim tijestom
Video recepti

Mesne pite sa svinjetinom, povrćem i hrskavim tijestom

Ispod lisnatog tijesta sakrila se mekana svinjetina s povrćem i gustim umakom.

Svinjske odreske narežite na kocke, pomiješajte s raznim povrćem i povežete makom kako bi dobili ukusno punjenje za mesne pite.

Napravite ih u manjim, ali dubljim keramičkim posudama i poslužite kao individualne porcije. I nemojte nikome reći što se nalazi ispod hrskavog lisnatog tijesta, već iznenadite goste.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak bez kosti

Priprema:

  1. Luk i češnjak nasjeckajte, a celer, mrkvu i krumpir narežite na kockice. Odreske narežite na kocke.
  2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte kocke mesa na tavu. Posolite ih i zapecite sa svih strana. Potom izvadite meso iz tave.
  3. Na masnoću u tavi dodajte luk, prema potrebi dodajte još malo ulja. Kratko pržite pa dodajte celer i mrkvu. Pirjajte nekoliko minuta dok malo ne omekšaju pa ubacite češnjak i timijan. Dobro promiješajte.
  4. U povrće potom umiješajte maslac tako da se rastopi pa odmah dodajte i brašno. Miješajte dok se ravnomjerno ne rasporedi.
  5. Ulijte temeljac pa dodajte kockice krumpira. Kuhajte poklopljeno 10-ak minuta. Zatim dodajte papar.
  6. Na kraju umiješajte slatko vrhnje. Ugasite vatru pa direktno u tavu iscijedite sok pola limuna i promiješajte.
  7. Pripremite manje, ali duboke posude za pečenje tzv. ramekin. Namažite ih maslacem pa svaku posudu do vrha napunite masom i povrćem.
  8. Lisnato tijesto tanko razvaljajte pa izrežite krugove koji će odgovarati promjeru ramekina, odnosno, nekoliko centimetara šire.
  9. Svaku posudu prekrijte krugom lisnatog tijesta. Rubove koji vise pritisnite uz posudicu za pečenje.
  10. Razmutite jaje i njime premažite tijesto svake pite. Nožem zarežite tri rupice u svakom komadu lisnatog i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C te pecite 25-30 minuta dok tijesto ne porumeni. Poslužite toplo.