Svinjske odreske narežite na kocke, pomiješajte s raznim povrćem i povežete makom kako bi dobili ukusno punjenje za mesne pite.
Napravite ih u manjim, ali dubljim keramičkim posudama i poslužite kao individualne porcije. I nemojte nikome reći što se nalazi ispod hrskavog lisnatog tijesta, već iznenadite goste.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk i češnjak nasjeckajte, a celer, mrkvu i krumpir narežite na kockice. Odreske narežite na kocke.
- U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte kocke mesa na tavu. Posolite ih i zapecite sa svih strana. Potom izvadite meso iz tave.
- Na masnoću u tavi dodajte luk, prema potrebi dodajte još malo ulja. Kratko pržite pa dodajte celer i mrkvu. Pirjajte nekoliko minuta dok malo ne omekšaju pa ubacite češnjak i timijan. Dobro promiješajte.
- U povrće potom umiješajte maslac tako da se rastopi pa odmah dodajte i brašno. Miješajte dok se ravnomjerno ne rasporedi.
- Ulijte temeljac pa dodajte kockice krumpira. Kuhajte poklopljeno 10-ak minuta. Zatim dodajte papar.
- Na kraju umiješajte slatko vrhnje. Ugasite vatru pa direktno u tavu iscijedite sok pola limuna i promiješajte.
- Pripremite manje, ali duboke posude za pečenje tzv. ramekin. Namažite ih maslacem pa svaku posudu do vrha napunite masom i povrćem.
- Lisnato tijesto tanko razvaljajte pa izrežite krugove koji će odgovarati promjeru ramekina, odnosno, nekoliko centimetara šire.
- Svaku posudu prekrijte krugom lisnatog tijesta. Rubove koji vise pritisnite uz posudicu za pečenje.
- Razmutite jaje i njime premažite tijesto svake pite. Nožem zarežite tri rupice u svakom komadu lisnatog i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C te pecite 25-30 minuta dok tijesto ne porumeni. Poslužite toplo.