×
×
Mini pite Wellington sa svinjskim lungićem
Recepti

Mini pite Wellington sa svinjskim lungićem

Inspiracija za ovo jelo bio je slavni odrezak Wellington, proslavljeno britansko jelo bez kojega ne prolaze svečane večere i domjenci.

Kod originalnog odreska Wellington uvijek se radi o kvalitetnom goveđem fileu omotanom u lisnato tijesto, smjesu od gljiva – duxelles i kriške pršuta. Uz ove osnovne sastojke u recepturama često možemo naići na mnoge druge dodatke poput pašteta, začinskog bilja ili jaja.

Uglavnom se na ovaj način priprema cijeli goveđi file, ali nerijetko se on prije omatanja u tijesto razreže na šnite i priprema kao pojedinačne porcije.

Za moju verziju odreska Wellington odlučila sam koristiti puno pristupačniji komad mesa – svinjski file ili lungić.

Lungić je jako zahvalan komad mesa za ovakva jela jer ne zahtjeva predugačku termičku obradu, sočan je i ukusan. Lungić sam prvo prepekla na jako ugrijanom maslinovom ulju kako bi se stvorila korica s vanjske strane. Potom sam ga odložila na dasci za rezanje desetak minuta te ga narezala na dvanaest približno jednakih malih odrezaka. Posložila sam ih na pripremljeno lisnato tijesto i pekla u jako zagrijanoj pećnici.

Ovako pojedinačno pečeni komadi lungića u lisnatom tijestu odlično funkcioniraju kao glavno jelo, ali jednako tako mogu biti i predjelo ili dio stola s narescima.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski file

Priprema:

  1. Lungić očistite od suvišne masnoće i tetive. U velikoj tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu kratko prepržite cijeli lungić. Pržite ga kratko i okrećite tako da uhvati zlatnu koricu sa svih strana. Stavite lungić na drvenu dasku za rezanje i prekrijte ga aluminijskom folijom.
  2. Šampinjone sitno nasjeckajte, možete ih sjeckati i u blenderu samo vodite računa da se ne pretvore u kašu. Suhe vrganje namočite u malo vruće vode, kada omekšaju ocijedite ih, vodu sačuvajte te ih nasjeckajte kao i šampinjone.
  3. U dubokoj tavi rastopite maslac i maslinovo ulje pa na njemu pržite nasjeckane gljive i majčinu dušicu. Kada gljive omekšaju dodajte crno vino i vodu od vrganja, malo smanjite vatru te nastavite kuhati dok tekućina ne ispari. Doradite okus solju i paprom. Izvadite gljive iz tave i ostavite ih da se malo ohlade.
  4. Na pobrašnjenoj radnoj plohi tanko razvaljajte jednu polovicu lisnatog tijesta pa ga podijelite na šest jednakih dijelova. Isto napravite i s drugom polovicom lisnatog tijesta.
  5. Lungić narežite na dvanaest približno jednakih dijelova. Kriške pršuta prepolovite.
  6. Na svaki komad lisnatog tijesta stavite po jedan komad pršuta, na to stavite komad lungića, posolite ga i popaprite te premažite žličicom smjese od gljiva. Preklopite sve s drugom polovicom pršuta. Pažljivo preklopite lisnato tijesto preko mesa, kao da slažete pismo. Ponovite ovaj postupak sa svim komadima mesa.
  7. Umutite žumanjke s malo tople vode pa time premažite paketiće lisnatog tijesta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 10-15 minuta.
  8. Pečene odreske ostavite odmarati desetak minuta na drvenoj dasci pa poslužite. Možete ih poslužiti i kada se potpuno ohlade.