Kod originalnog odreska Wellington uvijek se radi o kvalitetnom goveđem fileu omotanom u lisnato tijesto, smjesu od gljiva – duxelles i kriške pršuta. Uz ove osnovne sastojke u recepturama često možemo naići na mnoge druge dodatke poput pašteta, začinskog bilja ili jaja.
Uglavnom se na ovaj način priprema cijeli goveđi file, ali nerijetko se on prije omatanja u tijesto razreže na šnite i priprema kao pojedinačne porcije.
Za moju verziju odreska Wellington odlučila sam koristiti puno pristupačniji komad mesa – svinjski file ili lungić.
Lungić je jako zahvalan komad mesa za ovakva jela jer ne zahtjeva predugačku termičku obradu, sočan je i ukusan. Lungić sam prvo prepekla na jako ugrijanom maslinovom ulju kako bi se stvorila korica s vanjske strane. Potom sam ga odložila na dasci za rezanje desetak minuta te ga narezala na dvanaest približno jednakih malih odrezaka. Posložila sam ih na pripremljeno lisnato tijesto i pekla u jako zagrijanoj pećnici.
Ovako pojedinačno pečeni komadi lungića u lisnatom tijestu odlično funkcioniraju kao glavno jelo, ali jednako tako mogu biti i predjelo ili dio stola s narescima.
SASTOJCI
Priprema:
- Lungić očistite od suvišne masnoće i tetive. U velikoj tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu kratko prepržite cijeli lungić. Pržite ga kratko i okrećite tako da uhvati zlatnu koricu sa svih strana. Stavite lungić na drvenu dasku za rezanje i prekrijte ga aluminijskom folijom.
- Šampinjone sitno nasjeckajte, možete ih sjeckati i u blenderu samo vodite računa da se ne pretvore u kašu. Suhe vrganje namočite u malo vruće vode, kada omekšaju ocijedite ih, vodu sačuvajte te ih nasjeckajte kao i šampinjone.
- U dubokoj tavi rastopite maslac i maslinovo ulje pa na njemu pržite nasjeckane gljive i majčinu dušicu. Kada gljive omekšaju dodajte crno vino i vodu od vrganja, malo smanjite vatru te nastavite kuhati dok tekućina ne ispari. Doradite okus solju i paprom. Izvadite gljive iz tave i ostavite ih da se malo ohlade.
- Na pobrašnjenoj radnoj plohi tanko razvaljajte jednu polovicu lisnatog tijesta pa ga podijelite na šest jednakih dijelova. Isto napravite i s drugom polovicom lisnatog tijesta.
- Lungić narežite na dvanaest približno jednakih dijelova. Kriške pršuta prepolovite.
- Na svaki komad lisnatog tijesta stavite po jedan komad pršuta, na to stavite komad lungića, posolite ga i popaprite te premažite žličicom smjese od gljiva. Preklopite sve s drugom polovicom pršuta. Pažljivo preklopite lisnato tijesto preko mesa, kao da slažete pismo. Ponovite ovaj postupak sa svim komadima mesa.
- Umutite žumanjke s malo tople vode pa time premažite paketiće lisnatog tijesta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 10-15 minuta.
- Pečene odreske ostavite odmarati desetak minuta na drvenoj dasci pa poslužite. Možete ih poslužiti i kada se potpuno ohlade.