Iako je kruh podrijetlom sa Sicilije, muffuletta sendvič nastao je početkom dvadesetog stoljeća u New Orleansu, u zajednici talijanskih doseljenika i vrlo brzo osvojio cijele Sjedinjene Američke Države.
Sendvič se slaže tako da se cijela štruca okruglog kruha prereže te se postupno puni salatom, sirom, salamom i mortadelom. Salata koja se uobičajeno koristi je klasična talijanska giardiniera, međutim nećete puno pogriješiti ako se poigrate sa sastojcima koje vi volite.
Kako kod nas izvorni muffuletta kruh nije lako dobavljiv, za ovaj a la muffuletta sendvič koristili smo klasični okrugli kruh, a u salati smo kombinirali masline, kapare, mrkvu i pečene paprike.
Uz mortadelu s maslinama, šunku, PIK-ovu Panona salamu i sir dobili smo sendvič koji je “planuo” u trenu bez obzira na njegovu zastrašujuću veličinu.
SASTOJCI
ZA NADJEV:
ZA SALATU:
DODATNO:
Priprema:
- Prvo napravite salatu. U poveću zdjelu nasjeckajte crne i zelene masline, mrkvu i pečenu papriku. Dodajte im kapare, peršin i origano. Zalijte sve maslinovim uljem, dobro promiješajte i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se okusi dobro prožmu.
- Složite sendvič. Prerežite kruh na pola. Donju polovicu premažite sa pola salate. Na salatu zatim složite sir, Panona salamu i na kraju mortadelu. Na gornju polovicu kruha premažite ostatak salate pa na nju složite još sira i na kraju šunku.
- Pažljivo spojite gornju i donju polovicu kruha. Sve omotajte prozirnom folijom i ponovo stavite u hladnjak do posluživanja.
- Prije posluživanja prerežite kruh na četiri jednaka dijela i uživajte.