×
×
Palenta pita s trganom svinjskom vratinom
Recepti

Palenta pita s trganom svinjskom vratinom

Pite imaju sto lica. Upoznajte onu s kremastom palentom i svinjskom vratinom.

Dok proljeće neumorno probija posljednju i već ozbiljnu načetu zimsku obranu, stignemo se još jednom ugrijati bogatom pitom od mekano pečene, pa natrgane svinjske vratine, zalivene kremastom palentom.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski vrat

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijte na maksimum.
  2. Očistite povrće i narežite ga. Luk na četvrtine ili šestine, mrkvu na prst debele kolutove, pelate nasjeckajte. Meso posolite, smjestite u posudu za pečenje s poklopcem i dodajte žlicu masti. Podlijte s dva prsta vode.
  3. U još uvijek otkrivenoj posudi, meso pecite 15-ak minuta na maksimumu da se napravi korica. Zatim mu dodajte narezano povrće, očišćeni češnjak, origano i podlijte pivom, poklopite i pecite na 160-180°C idućih 2-3 sata.
  4. Svakih pola sata provjerite i promiješajte povrće. Po potrebi vrlo štedljivo podlijte vodom. Gotovo je kad meso otpada s kosti, a sve povrće je potpuno omekšalo.
  5. Izvadite meso, odvojite ga od kosti i uz pomoć vilice natrgajte na vlakna. Smjestite ga u vatrostalnu, keramičku ili gusanu posudu i pomiješajte s umakom od povrća koji ste pečenjem dobili. Dodajte i ocijeđeni kuhani grah ili grah iz konzerve, ovisno što ste odabrali i sve nježno promiješajte.
  6. Provjerite okus pa po potrebi dosolite. Popaprite i dodajte malo mljevenog korijandera i po želji koju ljutu papričicu ili feferon.
  7. U litru vode dodajte sol i maslac, pričekajte da zakuha pa uspite kukuruznu krupicu. Kuhajte uz neprestano miješanje 15-20 minuta da se palenta što više zgusne.
  8. Kuhanu palentu rasporedite po mesu. Po površini naribajte sir i zapecite kratko da se sir otopi.
  9. Servirajte posuto sjeckanim peršinom ili korijanderom i sitno sjeckanim ljutim papričicama.