Palenta pita s trganom svinjskom vratinom

2021

Sastojci

  • 1-1.2 kg svinjske vratine u komadu
  • svinjska mast
  • 2-3 srednje glavice luka
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 1-2 mrkve
  • sol, papar
  • 200 ml piva
  • 1 veća konzerva pelata
  • ½ žlice šećera
  • 400 g skuhanog crvenog meksičkog graha (ili 1 veća konzerva)
  • svježi ili sušeni origano
  • ½ žličice mljevenog korijandera
  • sjeckani list peršina ili korijandera
  • 250 g kukuruzne krupice
  • 50 g maslaca
  • manja konzerva kukuruza šećerca
  • 75 g cheddar sira
  • po želji ljute papričice ili feferoni
25 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Palenta pita s trganom svinjskom vratinom

Pite imaju sto lica. Upoznajte onu s kremastom palentom i svinjskom vratinom.

Dok proljeće neumorno probija posljednju i već ozbiljnu načetu zimsku obranu, stignemo se još jednom ugrijati bogatom pitom od mekano pečene, pa natrgane svinjske vratine, zalivene kremastom palentom.

palenta-pita-s-trganom-svinjetinom-02

Priprema:

Pećnicu ugrijte na maksimum.

Očistite povrće i narežite ga. Luk na četvrtine ili šestine, mrkvu na prst debele kolutove, pelate nasjeckajte. Meso posolite, smjestite u posudu za pečenje s poklopcem i dodajte žlicu masti. Podlijte s dva prsta vode.

U još uvijek otkrivenoj posudi, meso pecite 15-ak minuta na maksimumu da se napravi korica. Zatim mu dodajte narezano povrće, očišćeni češnjak, origano i podlijte pivom, poklopite i pecite na 160-180°C idućih 2-3 sata.

Svakih pola sata provjerite i promiješajte povrće. Po potrebi vrlo štedljivo podlijte vodom.

Gotovo je kad meso otpada s kosti, a sve povrće je potpuno omekšalo.

Izvadite meso, odvojite ga od kosti i uz pomoć vilice natrgajte na vlakna. Smjestite ga u vatrostalnu, keramičku ili gusanu posudu i pomiješajte s umakom od povrća koji ste pečenjem dobili. Dodajte i ocijeđeni kuhani grah ili grah iz konzerve, ovisno što ste odabrali i sve nježno promiješajte.

Provjerite okus pa po potrebi dosolite. Popaprite i dodajte malo mljevenog korijandera i po želji koju ljutu papričicu ili feferon.

U litru vode dodajte sol i maslac, pričekajte da zakuha pa uspite kukuruznu krupicu. Kuhajte uz neprestano miješanje 15-20 minuta da se palenta što više zgusne.

Kuhanu palentu rasporedite po mesu. Po površini naribajte sir i zapecite kratko da se sir otopi.

Servirajte posuto sjeckanim peršinom ili korijanderom i sitno sjeckanim ljutim papričicama.

Vezani članci