Kombinacije pršuta i voća su nam već dobro znane i na sam njihov spomen prvo nam na pamet pada talijanski klasik znan kao prosciutto e melone, odnosno pršut i hladna dinja. Druga kombinacija kojoj teško odlijevamo jest pršut sa svježim, zrelim smokvama.
A jeste li ikad probali pršut s pečenim breskvama?
Ova kombinacija je idealna kao uvod u finu, ljetnu večeru jer osim što osvaja svojim bojama i izgledom, nenadmašna je okusom. Breskve su, uz gore navedene smokve i dinje, pravi simbol ljeta, a u kombinaciji s finim, tankom rezanim pršutom začas se pretvaraju u neodoljivu ljetnu deliciju s kojom ćete osvojiti sve za stolom pa i najizbirljivije gastro znalce. Uz ovo slasno predjelo slobodno poslužite komadić tostiranog kruha i čašu dobro ohlađenog suhog bijelog vina.
Breskve polako pečene u pećnici će savršeno zadržati sočnost te se fantastično sljubiti s lagano oporom rukolom, kremastom mozzarellom, hrskavim listićima badema i pršutom. Probajte ovaj slatko-slani zalogaj prvom prilikom i otkrijte nove kombinacije ljetnih okusa, jer breskve su sad u sezoni!
SASTOJCI
ZA PRELJEV:
Priprema:
- Breskve operite, posušite, prerežite po pola i izvadite im košticu. Premažite ih sa svih strana omekšalim maslacem pa ravnom, prerezanom stranom položite prema dolje i složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 15 minuta.
- Potom pojačajte pećnicu na 200 °C. Okrenite breskve prerezanom stranom prema gore i vratite u pećnicu dodatnih 15 minuta (zadnjih 5 minuta pečenja slobodno okrenite na grill). Pečene breskve izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se malo ohlade.
- Dok se breskve peku, na dobro zagrijanoj suhoj tavi kratko tostirajte listiće bademe. Stalno ih miješajte ili protresajte kako ih ne biste prepekli. Bademi trebaju dobiti laganu zlatnu boju. Tostirane badem prebacite na tanjur i pustite da se ohlade.
- Operite rukolu, dobro je ocijedite i lagano prosušite pa prebacite u zdjelu. U manjoj zdjelici vilicom izmutite maslinovo ulje, limunov sok i sol. Dobit ćete gustu emulziju kojom prelijte rukolu pa dobro izmiješajte.
- Mini mozzarelle ocijedite od tekućine (ako koristite klasičnu mozzarellu i nju ocijedite od tekućine pa je narežite na deblje ploške). Pripremite pršut.
- Pripremite četiri tanjura pa složite jelo: na svaki tanjur stavite malo začinjene rukole, preko rukole stavite po dvije polovice pečenih breskva. Sa strane složite po 2-3 kuglice mozzarelle. Preko bresaka stavite 3-4 šnite tanko rezanog pršuta, pospite prženim listićima badema i poslužite.