Poznato je pravilo da kvasnom tijestu treba dati dovoljno vremena da naraste i pritom ga čuvati pokrivenog, na toplom. Savjetujem vam da uvijek zamijesite malo mekše tijesto jer ćete ga kasnije lako premijesiti i doraditi brašnom. Ukoliko je tijesto na samom početku tvrdo, i peciva ili kruh bit će tvrđi nakon pečenja i brže će se osušiti.
Prvi put tijesto obično narasta oko sat i pol, a nakon oblikovanja i punjenja šunkom i sirom, ostavite ga da počiva još barem 30 minuta. Veličinu kuglica tj. peciva odredite prema vlastitom ukusu. Ako radite manje zalogaje, izvrsni su za okupljanja i goste dok su veća peciva idealna za doručak.
Za punjenje sam izabrala Šunku u ovitku i sir za topljenje, namirnice s kojima ne možete pogriješiti i koje garantirano zadovoljavaju najrazličitije ukuse. Nakon oblikovanja, peciva je dobro premazati razmućenim jajetom.
Posipati ih možete sezamovim ili lanenim sjemenkama, a ja sam kombinirala crvenu papriku u prahu, češnjak u prahu, mljeveni lan i krupnu morsku sol. Češnjak u prahu odlično se slaže s ovakvim klasičnim nadjevom i pečenjem gubi svoju ljutinu, a zadržava finu aromu.
SASTOJCI
Priprema:
- Brašno pomiješajte sa solju i kvascem pa dodajte mlaku vodu, toplo mlijeko i ulje. Zamijesite mekano, glatko i elastično tijesto. Ostavite ga da odmara u nauljenoj posudi, pokrivenog čistom kuhinjskom krpom, oko sat i pol (dok ne udvostruči volumen).
- Zatim ga premijesite, dodajući još brašna kako se ne bi lijepilo i podijelite na loptice željene veličine.
- Svaku lopticu spljoštite i na sredinu stavite komadić tanko narezane šunke u ovitku i sira za topljenje. Oblikujte u kuglu (pazite da potpuno zatvorite nadjev kako sir pri pečenju ne bi iscurio) i složite na veliki pleh na papir za pečenje.
- Ostavite ih da počivaju 30-ak minuta. Zatim ih premažite umućenim jajetom i posipajte željenim posipom.
- Pećnicu ugrijte na 180 °C. Peciva pecite 40-ak minuta, dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju.