Domaća peciva punjena šunkom i sirom

2015

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 50 ml toplog mlijeka
  • 240 ml mlake vode
  • 2 žlice ulja
  • 100 g šunke u ovitku
  • nekoliko listića sira za topljenje
24 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Domaća peciva punjena šunkom i sirom

Nema ništa ljepše od rada sa tijestom, pogotovo ako se igrate oblikujući raznolika peciva. Mene izrada domaćeg tijesta uvijek opušta,a za danas sam vam pripremila zanimljiva punjena peciva.

Poznato je pravilo da kvasnom tijestu treba dati dovoljno vremena da naraste i pritom ga čuvati pokrivenog, na toplom. Savjetujem vam da uvijek zamijesite malo mekše tijesto jer ćete ga kasnije lako premijesiti i doraditi brašnom. Ukoliko je tijesto na samom početku tvrdo, i peciva ili kruh bit će tvrđi nakon pečenja i brže će se osušiti.

Prvi put tijesto obično narasta oko sat i pol, a nakon oblikovanja i punjenja šunkom i sirom, ostavite ga da počiva još barem 30 minuta. Veličinu kuglica tj. peciva odredite prema vlastitom ukusu. Ako radite manje zalogaje, izvrsni su za okupljanja i goste dok su veća peciva idealna za doručak.

Za punjenje sam izabrala šunku u ovitku i sir za topljenje, namirnice s kojima ne možete pogriješiti i koje garantirano zadovoljavaju najrazličitije ukuse. Nakon oblikovanja, peciva je dobro premazati razmućenim jajetom.

Posipati ih možete sezamovim ili lanenim sjemenkama, a ja sam kombinirala crvenu papriku u prahu, češnjak u prahu, mljeveni lan i krupnu morsku sol. Češnjak u prahu odlično se slaže s ovakvim klasičnim nadjevom i pečenjem gubi svoju ljutinu, a zadržava finu aromu.

peciva-punjena-sunkom-detaljPriprema:

Brašno pomiješajte sa solju i kvascem pa dodajte mlaku vodu, toplo mlijeko i ulje. Zamijesite mekano, glatko i elastično tijesto. Ostavite ga da odmara u nauljenoj posudi, pokrivenog čistom kuhinjskom krpom, oko sat i pol (dok ne udvostruči volumen).

Zatim ga premijesite, dodajući još brašna kako se ne bi lijepilo i podijelite na loptice željene veličine.

Svaku lopticu spljoštite i na sredinu stavite komadić tanko narezane šunke u ovitku i sira za topljenje. Oblikujte u kuglu (pazite da potpuno zatvorite nadjev kako sir pri pečenju ne bi iscurio) i složite na veliki pleh na papir za pečenje.

Ostavite ih da počivaju 30-ak minuta. Zatim ih premažite umućenim jajetom i posipajte željenim posipom.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Peciva pecite 40-ak minuta, dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju.

Vezani članci