Pita od tortilja čipsa s mljevenim mesom

2019

Sastojci

  • ZA TIJESTO:
  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g slanog tortilja čipsa
  • 125 g maslaca
  • ZA NADJEV:
  • 400 g mljevene junetine
  • 150 g ljubičastog luka
  • 230 g crvenog graha iz konzerve
  • 15 g svježeg lista peršina
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • 400 ml pasirane rajčice
  • 200 g svježe rajčice
  • 50 g cheddar sira
  • sol, papar
  • mljevena crvena paprika
  • čili u prahu
17 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Pita od tortilja čipsa s mljevenim mesom

Posebnost ove pite krije se u tijestu koje se izrađuje od usitnjenog tortilja čipsa i jelu daje poseban šmek.

Zahvaljujući tortilja čipsu, tijesto ove pite ima okus poput jednog velikog tortilja čipsa! Teksturom isto podsjeća na ovu grickalicu i može poslužiti kao baza brojnim nadjevima.

U ovom receptu je nadjev standardni mesni s puno začina koji naginju meksičkom štihu, ali vi ga prilagodite svom ukusu.

pita-od-tortilja-cipsa-s-mljevenim-mesom-02

Priprema:

Tortilja čips usitnite na veličinu krušnih mrvica. Dodajte mu glatko brašno, na kockice narezan hladni maslac i sol. Rukama zamijesite sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jednu po jednu žlicu hladne vode dok se tijesto ne pretvori u kompaktnu masu.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.

Dok se tijesto hladi, napravite nadjev. Nasjeckajte ljubičasti luk pa ga dinstajte par minuta na zagrijanom ulju. Potom mu dodajte mljevenu junetinu i sitno sjeckani češnjak pa nastaviti dinstati dok meso ne izgubi crvenu boju.

Dodajte ocijeđeni grah iz konzerve, začine po želji pa podlijte s malo vode ili goveđeg temeljca. Pustite da se umak kuha oko pola sata uz povremeno miješanje te dolijevanje tekućine, po potrebi.

Pasiranu rajčicu dodajte zadnjih 10 minuta kuhanja umaka i dovedite do vrenja.

Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljate na debljinu od 1 centimetra. Izrežite oblik kalupa u kojem ćete ga peći i pažljivo ga prebacite u kalup. Utisnite ga u sve kuteve kalupa i izbodite vilicom.

Tijesto će se prilikom pečenja dignuti, i ako želite to izbjeći jer imate plitak kalup, možete ga napuniti rižom kako bi se izbjeglo dizanje tijesta.

Tijesto pecite na 200 stupnjeva oko 25-30 minuta. Nakon toga ga možete napuniti mesnim nadjevom, svježim rajčicama i naribanim cheddar sirom i vratiti dodatnih 5 minuta u pećnicu kako bi se sir otopio.

Pitu poslužite uz svježe kriške limete, avokado i hladno piće.

Vezani članci