×
×
Pita od tortilja čipsa s mljevenim mesom
Recepti

Pita od tortilja čipsa s mljevenim mesom

Posebnost ove pite krije se u tijestu koje se izrađuje od usitnjenog tortilja čipsa i jelu daje poseban šmek.

Zahvaljujući tortilja čipsu, tijesto ove pite ima okus poput jednog velikog tortilja čipsa! Teksturom isto podsjeća na ovu grickalicu i može poslužiti kao baza brojnim nadjevima.

U ovom receptu je nadjev standardni mesni s puno začina koji naginju meksičkom štihu, ali vi ga prilagodite svom ukusu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. Tortilja čips usitnite na veličinu krušnih mrvica. Dodajte mu glatko brašno, na kockice narezan hladni maslac i sol. Rukama zamijesite sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jednu po jednu žlicu hladne vode dok se tijesto ne pretvori u kompaktnu masu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
  2. Dok se tijesto hladi, napravite nadjev. Nasjeckajte ljubičasti luk pa ga dinstajte par minuta na zagrijanom ulju. Potom mu dodajte mljevenu junetinu i sitno sjeckani češnjak pa nastaviti dinstati dok meso ne izgubi crvenu boju.
  3. Dodajte ocijeđeni grah iz konzerve, začine po želji pa podlijte s malo vode ili goveđeg temeljca. Pustite da se umak kuha oko pola sata uz povremeno miješanje te dolijevanje tekućine, po potrebi. Pasiranu rajčicu dodajte zadnjih 10 minuta kuhanja umaka i dovedite do vrenja.
  4. Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljate na debljinu od 1 centimetra. Izrežite oblik kalupa u kojem ćete ga peći i pažljivo ga prebacite u kalup. Utisnite ga u sve kuteve kalupa i izbodite vilicom.
  5. Tijesto će se prilikom pečenja dignuti, i ako želite to izbjeći jer imate plitak kalup, možete ga napuniti rižom kako bi se izbjeglo dizanje tijesta. Tijesto pecite na 200 stupnjeva oko 25-30 minuta. Nakon toga ga možete napuniti mesnim nadjevom, svježim rajčicama i naribanim cheddar sirom i vratiti dodatnih 5 minuta u pećnicu kako bi se sir otopio.
  6. Pitu poslužite uz svježe kriške limete, avokado i hladno piće.