Iako calzone većina doživljavamo samo kao ‘poklopljenu’ pizzu, one nude puno više od toga. Dok će se nadjev u klasičnoj pizzi, vrlo brzo nakon što je izvadimo iz pećnice ohladiti, a potom, ako preostane početi i isušivati, calzone su svoj nadjev dobro zatvorile.
Takve, osim što omogućavaju da nadjev klasične pizze u njima ostane duže sočan, dopuštaju i mame da ih napunimo čime god nam padne na pamet. Od vrlo popularnog nadjeva od skute i špinata, sve do ostataka nedjeljnog ručka.
Kad smo jednom napravili tijesto i napunili ih, dovoljno je da ih pojedinačno smrznemo, a zatim za nekih 20-ak minuta do najviše pola sata, ispečemo tik pred odlazak u školu ili na posao. Dobro umotane u aluminijsku ili prozirnu foliju, bit će odličan ručak.
SASTOJCI
ZA TIJESTO (6-8 kom.):
NADJEV (prema ukusu):
Priprema:
- Posudu za miješanje lagano nauljite. Tijesto možete mijesiti ručno, ali slobodno se poslužite multipraktikom ili mikserom da si postupak olakšate i ubrzate. Pomiješajte kvasac s mlakom vodom u kojoj ste rastopili dvije žličice šećera, pa ostavite otprilike 5 minuta na toplom. Za to vrijeme u posudi za miksanje pomiješajte brašno sa solju i uljem.
- Ulijte rastopljeni kvasac i zamijesite tijesto. Ako mijesite u multipraktiku ili mikserom, nakon što se formirala kugla, tijesto izvadite, pa ga još 2-3 minute mijesite ručno. Odložite ga u posudu koju ste prethodno tanko obložili uljem i ostavite otprilike sat vremena ili dok ne udvostruči obujam, na toplom da naraste.
- Za to vrijeme pripremite nadjev po želji. Blanširajte blitvu ili špinat, dobro ocijedite, pa kratko popržite na maslinovu ulju uz dodatak češnjaka i soli i papra. Tako pripremljeno 'zelenje' pomiješajte sa svježim kravljim sirom ili skutom, dodajte nekoliko kockica mozzarelle ili nekog drugog ribanog sira po ukusu, po želji i parmezana. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
- Pripremite ostatke pečenja, kuhanog ili pečenog mesa i usitnite ih.
- Pripremite umak od pasirane rajčice. Dodajte rajčicu na ugrijano ulje, dodajte protisnutog češnjaka, soli, šećera i papra te začinskog bilja po ukusu. Očistite i tanko narežite šampinjone.
- Tijesto koje se diglo podijelite na 6-8 jednakih dijelova pa svaki razvaljajte u oblik kruga. Na polovicu kruga, ali tako da vam od ruba ostane 1-1,5 cm slobodnog prostora, stavite umak od rajčice, smjesu blitve ili špinata sa sirevima, ostatke pečenja, po želji tanko narezanih šampinjona i dr.
- Prstima navlažite rubove, pa preklopite drugom polovicom. Sad rub ovako dobivenog polumjeseca zavrnite prema unutra, pa pritisnite vilicom ili prstima da dobijete ukrasni rub i istovremeno spriječite ispadanje nadjeva.
- Calzone možete nadjenuti i onako kako biste nadjenuli klasičnu pizzu. Umak od rajčice, salama ili kobasica, šunka, pršut, mozzarella i neki drugi sir po želji, šampinjoni, povrće po ukusu.
- Preklopite kao što je gore opisano, pa sve calzone premažite razmućenim žumanjkom. Na vrhu napravite nožem 2-3 otvora, da može izlaziti para i da vam u pečenju nadjev ne eksplodira.
- Kad ste sve napunili i zatvorili calzone možete i zamrznuti, pojedinačno, posložene na ravnu podlogu. Takve kasnije spremite u vrećicu i tako smrznute ih stavljajte i peći, ali produžite vrijeme pečenja.
- Ako ste odlučili calzone peći odmah, pećnicu ugrijte na maksimum i ostavite je, bez otvaranja tako barem petnaestak minuta prije nego stavite calzone peći da se dobro ugrije. Calzone posložite na lim obložen papirom za pečenje, pa pecite u pećnici na 220-230 °C 15-20 minuta.
- Pečete li smrznute calzone, vrijeme pečenja produžite za 5 minuta.