×
×
Pizza calzone: Puno više od ‘poklopljene’ pizze
Recepti

Pizza calzone: Puno više od ‘poklopljene’ pizze

Calzone će, za razliku od obične pizze, duže čuvati nadjev toplim i sočnim. Možete ih zamijesiti više pa zamrznuti i imati ih pri ruci za brzu pripremu.

Iako calzone većina doživljavamo samo kao ‘poklopljenu’ pizzu, one nude puno više od toga. Dok će se nadjev u klasičnoj pizzi, vrlo brzo nakon što je izvadimo iz pećnice ohladiti, a potom, ako preostane početi i isušivati, calzone su svoj nadjev dobro zatvorile.

Takve, osim što omogućavaju da nadjev klasične pizze u njima ostane duže sočan, dopuštaju i mame da ih napunimo čime god nam padne na pamet. Od vrlo popularnog nadjeva od skute i špinata, sve do ostataka nedjeljnog ručka.

Kad smo jednom napravili tijesto i napunili ih, dovoljno je da ih pojedinačno smrznemo, a zatim za nekih 20-ak minuta do najviše pola sata, ispečemo tik pred odlazak u školu ili na posao. Dobro umotane u aluminijsku ili prozirnu foliju, bit će odličan ručak.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Šunka u ovitku

    ZA TIJESTO (6-8 kom.):

    NADJEV (prema ukusu):

Priprema:

  1. Posudu za miješanje lagano nauljite. Tijesto možete mijesiti ručno, ali slobodno se poslužite multipraktikom ili mikserom da si postupak olakšate i ubrzate. Pomiješajte kvasac s mlakom vodom u kojoj ste rastopili dvije žličice šećera, pa ostavite otprilike 5 minuta na toplom. Za to vrijeme u posudi za miksanje pomiješajte brašno sa solju i uljem.
  2. Ulijte rastopljeni kvasac i zamijesite tijesto. Ako mijesite u multipraktiku ili mikserom, nakon što se formirala kugla, tijesto izvadite, pa ga još 2-3 minute mijesite ručno. Odložite ga u posudu koju ste prethodno tanko obložili uljem i ostavite otprilike sat vremena ili dok ne udvostruči obujam, na toplom da naraste.
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev po želji. Blanširajte blitvu ili špinat, dobro ocijedite, pa kratko popržite na maslinovu ulju uz dodatak češnjaka i soli i papra. Tako pripremljeno 'zelenje' pomiješajte sa svježim kravljim sirom ili skutom, dodajte nekoliko kockica mozzarelle ili nekog drugog ribanog sira po ukusu, po želji i parmezana. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
  4. Pripremite ostatke pečenja, kuhanog ili pečenog mesa i usitnite ih.
  5. Pripremite umak od pasirane rajčice. Dodajte rajčicu na ugrijano ulje, dodajte protisnutog češnjaka, soli, šećera i papra te začinskog bilja po ukusu. Očistite i tanko narežite šampinjone.
  6. Tijesto koje se diglo podijelite na 6-8 jednakih dijelova pa svaki razvaljajte u oblik kruga. Na polovicu kruga, ali tako da vam od ruba ostane 1-1,5 cm slobodnog prostora, stavite umak od rajčice, smjesu blitve ili špinata sa sirevima, ostatke pečenja, po želji tanko narezanih šampinjona i dr.
  7. Prstima navlažite rubove, pa preklopite drugom polovicom. Sad rub ovako dobivenog polumjeseca zavrnite prema unutra, pa pritisnite vilicom ili prstima da dobijete ukrasni rub i istovremeno spriječite ispadanje nadjeva.
  8. Calzone možete nadjenuti i onako kako biste nadjenuli klasičnu pizzu. Umak od rajčice, salama ili kobasica, šunka, pršut, mozzarella i neki drugi sir po želji, šampinjoni, povrće po ukusu.
  9. Preklopite kao što je gore opisano, pa sve calzone premažite razmućenim žumanjkom. Na vrhu napravite nožem 2-3 otvora, da može izlaziti para i da vam u pečenju nadjev ne eksplodira.
  10. Kad ste sve napunili i zatvorili calzone možete i zamrznuti, pojedinačno, posložene na ravnu podlogu. Takve kasnije spremite u vrećicu i tako smrznute ih stavljajte i peći, ali produžite vrijeme pečenja.
  11. Ako ste odlučili calzone peći odmah, pećnicu ugrijte na maksimum i ostavite je, bez otvaranja tako barem petnaestak minuta prije nego stavite calzone peći da se dobro ugrije. Calzone posložite na lim obložen papirom za pečenje, pa pecite u pećnici na 220-230 °C 15-20 minuta.
  12. Pečete li smrznute calzone, vrijeme pečenja produžite za 5 minuta.