×
×
Pizza rustica: Slana pita punjena šunkom i sirom
Recepti

Pizza rustica: Slana pita punjena šunkom i sirom

Pizza rustica je naziv za tradicionalnu talijansku pitu koja u suštini nema puno veze s pravom pizzom. To je slana pita u prhkom tijestu nadjevena ricotta sirom i suhomesnatim proizvodima.

Pizza rustica je najsličnija je francuskom quicheu, ali je mnogo bogatija nadjevom.

Talijani ovu pitu obično pripremaju na Veliki petak kako bi njome proslavili završetak korizmenog posta. Upravo zbog toga ne štede na nadjevu pa se u njoj znaju naći jaja, kobasice, meso i povrće.

Vođeni tom mišlju i mi smo u naš recept stavili puno PIK šunke, pršuta, sira, ali i malo brokule i pokoju rajčicu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Šunka u ovitku

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

    DODATNO:

Priprema:

  1. Koru za ovu pitu najlakše je zamijesiti pomoću samostojećeg miksera, ali jednako tako možete je pripremiti u multipraktiku ili ručno. U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno i sol. Dodajte kockice maslaca pa zatim sve miješajte nastavkom za tijesto kako bi dobili sipku, mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i hladnu vodu, pa pomoću miksera zamijesite tijesto.
  2. Gotovo tijesto prebacite na radnu plohu pa ga podijelite na dva dijela. Neka jedan bude malo veći od drugoga, pa svaki zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na 30 minuta. Dok se tijesto hladi pripremite nadjev.
  3. U zdjeli izmiješajte ricottu, jaja, sol, muškatni oraščić i papar. Dodajte naribani grana padano sir, kockice PIK šunke i narezanu brokulu. Sve dobro promiješajte.
  4. Kalup za torte s odvojivim stranicama, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje. Veći komad tijesta izvadite iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini tanko razvaljajte u krug promjera oko 40 cm.
  5. Pažljivo ga prebacite u pripremljeni kalup za tortu, utisnite ga u dno kalupa i u stijenke. Dio tijesta koji prelazi rub kalupa ostavite da pada preko ruba. Dno tijesta malo nabodite vilicom pa na njega posložite kriške pršuta. Prelijte sve pripremljenim nadjevom, a po vrhu složite prepolovljene cherry rajčice.
  6. Izvadite iz hladnjaka drugi komad tijesta pa i njega tanko razvaljajte u krug promjera 25 cm. Preklopite njime nadjeveni dio pa prstima spojite donji i gornji dio tijesta koji prelaze rub. Tijesto zarolajte tako da tvori vijenac oko pizze. Nakon toga tijesto premažite s umućenim jajetom, pa oštrim nožem napravite nekoliko zareza na sredini gornje kore.
  7. Ovako pripremljenu pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 1 sat i 20 minuta. Pečenu izvadite iz pećnice, pažljivo je izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se dobro ohladi.