Pohane okruglice od sira punjene kulenom

2015

Sastojci

  • Za 20 okruglica:
  • 400 g Gauda sira
  • 160 g kulena
  • par listova svježeg peršina
  • sol, papar,
  • muškatni oraščić
  • jaja
  • krušne mrvice
14 Siječanj 2015, Komentari: 1

Ako ste ikada kod kuće pripremali pohani sir, ili bilo koju drugu pohanu namirnicu, bez problema ćete pripremiti ove okruglice od sira i kulena.

Iako postoje bezbroj varijacija i recepata za ove okruglice, u neke ide hladan pire krumpir dok se u nekima koristi usitnjena piletina, ja sam ih pokušao učiniti što jednostavnijim.

Sirne okruglice se mogu panirati na nekoliko načina – od tekuće kukuruzne smjese, do tempure ili samo brašna, no čini mi se kako je klasična smjesa za paniranje od jaja i krušnih mrvica najpogodnija za ovo jelo.

Umjesto kulena možete koristiti bilo koju drugu trajnu salamu, ovisno o vašem ukusu ili “stanju” u hladnjaku.

pohane-okruglice-sira-i-kulena-detalj

Priprema:

Sir naribajte na ribež pa mu dodajte sitno sjeckani kulen i začine po želji.

Gauda je nešto masniji i mekši sir koji se lako oblikuje u čvrste kuglice što ga čini dobrim odabirom za ovo jelo. Ako koristite neki drugi sir, koji je manje mastan i tvrđi, smjesi dodajte jedan bjelanjak ili čak cijelo jaje s malo brašna kako bi se lakše oblikovala u kuglice koje se neće raspasti.

Osim soli i papra, predlažem da smjesu začinite i s pola žličice muškatnog oraščića koji se odlično slaže s okusom sira.

Dobro promiješajte sve sastojke pa dlanovima formirajte smjesu u manje, čvrste okruglice.

Sirne okruglice možete panirati bez brašna. Okruglice najprije uvaljajte u razmućeno jaje, zatim u krušne mrvice, a potom opet u jaje i mrvice. Dvostrukim paniranjem dobit ćemo deblju i čvršću koricu sirne okruglice.

Nakon paniranja sirne okruglice stavite u hladnjak na barem 10 minuta kako bi se sir malo ohladio i stisnuo. Tako ćete okruglice moći pržiti duže, taman da se sir iznutra otopi, a da okruglica dobije hrskavu koricu izvana.

Okruglice od sira pržite u vrelom dubokom ulju, nekoliko komada odjednom, oko 30 sekundi. Ovdje je vrlo važna temperatura ulja – ako je ulje prehladno, okruglice će se raspasti. Ako je ulje prevruće, dobit ćete hrskavu koricu prije nego se sir iznutra stigao otopiti.

Okruglice nakon prženja odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Pohane okruglice poslužite tople uz omiljeni umak.

Vezani članci