Iako postoje bezbroj varijacija i recepata za ove okruglice, u neke ide hladan pire krumpir dok se u nekima koristi usitnjena piletina, ja sam ih pokušao učiniti što jednostavnijim.
Sirne okruglice se mogu panirati na nekoliko načina – od tekuće kukuruzne smjese, do tempure ili samo brašna, no čini mi se kako je klasična smjesa za paniranje od jaja i krušnih mrvica najpogodnija za ovo jelo.
Umjesto kulena možete koristiti bilo koju drugu trajnu salamu, ovisno o vašem ukusu ili stanju u hladnjaku.
SASTOJCI
Priprema:
- Sir naribajte na ribež pa mu dodajte sitno sjeckani kulen i začine po želji. Gauda je nešto masniji i mekši sir koji se lako oblikuje u čvrste kuglice što ga čini dobrim odabirom za ovo jelo. Ako koristite neki drugi sir, koji je manje mastan i tvrđi, smjesi dodajte jedan bjelanjak ili čak cijelo jaje s malo brašna kako bi se lakše oblikovala u kuglice koje se neće raspasti.
- Osim soli i papra, predlažem da smjesu začinite i s pola žličice muškatnog oraščića koji se odlično slaže s okusom sira. Dobro promiješajte sve sastojke pa dlanovima formirajte smjesu u manje, čvrste okruglice. Od ove smjese dobit ćete oko 20 okruglica.
- Sirne okruglice možete panirati bez brašna. Okruglice najprije uvaljajte u razmućeno jaje, zatim u krušne mrvice, a potom opet u jaje i mrvice. Dvostrukim paniranjem dobit ćemo deblju i čvršću koricu sirne okruglice.
- Nakon paniranja sirne okruglice stavite u hladnjak na barem 10 minuta kako bi se sir malo ohladio i stisnuo. Tako ćete okruglice moći pržiti duže, taman da se sir iznutra otopi, a da okruglica dobije hrskavu koricu izvana.
- Okruglice od sira pržite u vrelom dubokom ulju, nekoliko komada odjednom, oko 30 sekundi. Ovdje je vrlo važna temperatura ulja - ako je ulje prehladno, okruglice će se raspasti. Ako je ulje prevruće, dobit ćete hrskavu koricu prije nego se sir iznutra stigao otopiti.
- Okruglice nakon prženja odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Pohane okruglice poslužite tople uz omiljeni umak.