Ražnjiće vole u cijelom svijetu zbog čega njihovim varijacijama doslovno nema kraja. Gdje god odlučite otputovati, sigurno ćete u kuhinji te zemlje naići na neku vrstu ražnjića.
Hrvati najčešće uživaju u ražnjićima tijekom ljetnih mjeseci i to u popularnoj kombinaciji mesa i povrća, po mogućnosti pečenim na roštilju ili grillu. Upravo se zbog toga čini da se ražnjići manje konzumiraju zimi. Tu nepravdu sam odlučio ispraviti ovim receptom za pikantne ražnjiće pečene u – pećnici.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjski but očistite od masnoće i žilica pa ga narežite na kockice. Komade buta stavite u dublju posudu. Posolite meso te mu dodajte pola žlice ulja. Sve dobro pomiješajte i ostavite meso da se marinira. Za to vrijeme pripremite pikantni premaz za ražnjiće.
- U manjoj tavu pomiješajte smeđi šećer, ljuti umak, soja umak, bijeli papar, bijeli ili crni balzamični ocat i vodu. Zakuhajte umak na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite plamen na najmanje i pustite da se umak reducira na željenu gustoću.
- Osobno uvijek pustim da se umak reducira za pola. Ako ste u žurbi, umak možete zgusnuti tako da mu na početku kuhanja dodate žličicu kukuruznog škroba razmućenog u žlici hladne vode.
- Marinirane komade svinjskog buta nabodite na drvene ili metalne ražnjiće. Možete ih gusto nizati pošto će se meso prilikom pečenja malo skupiti. Posložite ražnjiće u pleh pa ga prekrijte aluminijskom folijom. Pecite ih 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C.
- Nakon 15 minuta maknite foliju, sa svih strana premažite ražnjiće pikantnim premazom i vratite ih u pećnicu. Ovaj puta bez folije.
- Nakon 10 minuta ponovno ih izvadite, okrenite i premažite preostalim premazom i vratite zadnji put u pećnicu na dodatnih 5-10 minuta, dovoljno da se premaz počne karamelizirati.
- Pikantne svinjske ražnjiće poslužite sa salatom od svježih krastavaca, ljubičastog luka i soka od limete.