Pripremite pikantne ražnjiće pečene u pećnici

2018

Sastojci

  • 650 g svinjskog buta
  • ZA PREMAZ:
  • 35 g smeđeg šećera
  • 1 žlica ljutog umaka (npr. Sriracha)
  • 25 ml soja umaka
  • 25 ml balzamičnog octa
  • 50 ml vode
  • ZA PRILOG:
  • 150 g svježih krastavaca
  • 50 g ljubičastog luka
  • 1 limeta
  • sol, papar
  • ulje
2 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Pripremite pikantne ražnjiće pečene u pećnici

Ne morate čekati sezonu roštilja da biste uživali u omiljenim ražnjićima. Zagrijte pećnicu - danas svinjske ražnjiće pripremate na nešto drugačiji način!

Ražnjiće vole u cijelom svijetu zbog čega njihovim varijacijama doslovno nema kraja. Gdje god odlučite otputovati, sigurno ćete u kuhinji te zemlje naići na neku vrstu ražnjića.

Hrvati najčešće uživaju u ražnjićima tijekom ljetnih mjeseci i to u popularnoj kombinaciji mesa i povrća, po mogućnosti pečenim na roštilju ili grillu. Upravo se zbog toga čini da se ražnjići manje konzumiraju zimi.

Tu nepravdu sam odlučio ispraviti ovim receptom za pikantne ražnjiće pripremljene od svinjskog buta, a pečene u – pećnici.

pripremite-pikantne-raznjice-pecene-u-pecnici-detalj

Priprema:

Svinjski but (ili odreske svinjskog buta) očistite od masnoće i žilica pa ga narežite na kockice.

Komade buta stavite u dublju posudu. Posolite meso te mu dodajte pola žlice ulja. Sve dobro pomiješajte i ostavite meso da se marinira.

Za to vrijeme pripremite pikantni premaz za ražnjiće.

U manjoj tavu pomiješajte smeđi šećer, ljuti umak, soja umak, bijeli papar, bijeli ili crni balzamični ocat i vodu. Zakuhajte umak na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite plamen na najmanje i pustite da se umak reducira na željenu gustoću.

Osobno uvijek pustim da se umak reducira za pola. Ako ste u žurbi, umak možete zgusnuti tako da mu na početku kuhanja dodate žličicu kukuruznog škroba razmućenog u žlici hladne vode.

Marinirane komade svinjskog buta nabodite na drvene ili metalne ražnjiće. Možete ih gusto nizati pošto će se meso prilikom pečenja malo skupiti.

Posložite ražnjiće u pleh pa ga prekrijte aluminijskom folijom. Pecite ih 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.

Nakon 15 minuta maknite foliju, sa svih strana premažite ražnjiće pikantnim premazom i vratite ih u pećnicu. Ovaj puta bez folije.

Nakon 10 minuta ponovno ih izvadite, okrenite i premažite preostalim premazom i vratite zadnji put u pećnicu na dodatnih 5-10 minuta, dovoljno da se premaz počne karamelizirati.

Pikantne svinjske ražnjiće poslužite sa salatom od svježih krastavaca, ljubičastog luka i soka od limete.

Vezani članci