Pržene proljetne rolice s mljevenim mesom

2016

Sastojci

  • 450 g mljevenog mesa
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 cm svježeg đumbira
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1 žlica mirina
  • 2 velike mrkve
  • ¼ glavice kupusa
  • 2 mlada luka
  • sezamovo ulje za prženje
  • 1 žličica svijetlog sojinog umaka/ribljeg umaka
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • malo tople vode
  • 5 kora za savijače
  • ulje za prženje
  • Za slatko-ljuti umak:
  • 4 žlice čili umaka po izboru
  • 1 žlica mirina
  • 1 žličica ribljeg umaka
  • 2 žlice meda
26 Rujan 2016, Komentari: Comments Off on Pržene proljetne rolice s mljevenim mesom

Proljetne rolice jedno su od poznatih jela azijske kuhinje. Pržena verzija treba biti hrskava izvana, dok joj unutrašnjost treba ostati sočna i aromatična. Kako ih pripremiti, pročitajte u receptu.

Proljetne rolice su u suštini vrlo jednostavno jelo, ali sama priprema je dugotrajna. Ona uključuje puno sjeckanja i pirjanja prije samog zamatanja i prženja. Zbog toga ih je najbolje napraviti u većoj količini i zamrznuti.

Postoji bezbroj varijanti proljetnih rolica no dvije osnovne vrste su sirove i pržene. Donosimo vam recept za prženu varijantu te članak s korisnim savjetima za pripremu proljetnih rolica.

proljetne-rolice-detalj

Priprema:

Nasjeckajte češnjak, a đumbir naribajte. Pomiješajte sojin umak i mirin, dodajte naribani đumbir i češnjak. Ovom marinadom začinite mljeveno meso. Ostavite marinirati u hladnjaku oko pola sata.

Mrkvu očistite i narežite na tanke prutiće. Kupus narežite na tanke trakice, a mladi luk na kolutiće.

Zagrijte wok pa dodajte 1 žlicu sezamovog ulja. Kada dođe do točke dimljenja dodajte pripremljeno meso i prepržite ga neprestano miješajući. Izvadite meso iz woka, wok prebrišite papirnatim ubrusom pa ga ponovno zagrijte.

Dodajte još jednu žlicu sezamovog ulja pa na njemu prepržite mladi luk. Pazite da vam ne zagori. Kad se luk lagano preprži dodajte mrkvu i kupus. Pržite neprestano miješajući dok mrkva ne omekša. Vratite meso u wok, dobro sve promiješajte.

U zdjelici pomiješajte riblji umak, škorbno brašno i malo tople vode pa time prelijte mješavinu u woku. Kuhajte još par minuta da se sve zgusne. Kad je gotovo izvadite na veliki lim kako bi se još zgusnulo.

Uzmite pet velikih kora za savijače i svaku narežite na šest jednakih kvadrata. Stavite ih pod vlažnu krpu kako se ne bi isušile.

Stavite pred sebe jednu odrezanu koru tako da imate pred sobom oblik romba. Na donji kut stavite jednu žlicu pripremljenog nadjeva. Lagano zarolajte. Presavijte bočne kutove preko zarolanog djela te nastavite motati do kraja. Prema potrebi rubove lagano premažite vodom kako bi se kore zalijepile.

Zamotane rolice slažite na pladanj i prekrijte folijom ili krpom da se ne suše.

U woku ili velikoj dubokoj tavi zagrijte veću količinu ulja za prženje (180˚C je idealna temperatura) i u njemu pržite rolice. Dovoljno ih je pržiti po par minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu tamno-zlatnu boju.  Nemojte pržiti više od 4 – 5 rolica od jednom kako ne bi previše ohladili ulje.

Pržene proljetne rolice odmah poslužite sa slatko – ljutim umakom koji će te napraviti tako da pomiješate čili umak s mirinom, ribljim umakom i medom. Dobro sve izmiješajte i poslužite u zdjelici.

Vezani članci