Raznim mesnim rolicama teško je odoljeti. Pogotovo ako su pripremljene od najfinijeg dijela svinje – svinjskog filea (odnosno, pisanice ili lungića). Iako je ovo meso ukusno i bez ikakvih dodataka, mi smo mu ipak malo pomogli i s unutrašnje i vanjske strane.
Unutrašnjost lungića smo, naime, premazali nadjevom od špinata i dvije vrste sira koje će se savršeno rastopiti tijekom pečenja. A s vanjske smo ga strane omotali pancetom, koja je idealna suprotnost kremastom i blagom nadjevu.
Ako vam se vezanje kuhinjskim koncem čini komplicirano, ne brinite, samo tako izgleda. No, ako ipak niste raspoloženi za ovu “izviđačku” vježbu s čvorovima, lungić možete učvrstiti i čačkalicama, samo ih nemojte zaboraviti izvaditi prije posluživanja.
SASTOJCI
Priprema:
- Lungić očistite od masnoća i opne. Razrežite ga po dužini tako da dobijete veliki odrezak. Pazite da ga ne prepolovite. Pokrijte ga plastičnom folijom i istucite, odnosno istanjite batom.
- Na ulju kratko popržite češnjak, dodajte špinat i pirjajte ga dok ne povene. Špinat potom ocijedite i grubo nasjeckajte te u zdjeli pomiješajte s ricottom i naribanim parmezanom.
- Razrezani lungić s gornje strane lagano posolite pa premažite smjesom od špinata i sira te čvrsto zarolajte. Bočne krajeve "zagurajte" prema unutra kako vam smjesa ne bi curila sa strane.
- Zatim na radnu površinu posložite kriške pancete jednu pored druge, dužine lungića i tako da im se bočne stranice preklapaju. Položite zarolani lungić na sredinu tako da vam je spoj na mesu s donje strane pa oko njega zamotajte kriške pancete. Potom ga okrenite tako da su spojevi slanine s donje strane. Kuhinjskim koncem čvrsto povežite lungić.
- Nauljite posudu za pečenje i u nju položite zamotani lungić tako da su spojevi slanine s donje strane. Pecite u pećnici 40 minuta na 190 °C.
- Poslužite narezano na medaljone debljine oko 2 centimetra. Dobro će pasati uz pečeni krumpir i drugo pečeno povrće te hrpu svježe zelene salate.