Rolani lungić sa špinatom omotan slaninom

2019

Sastojci

  • 1 lungić (oko 600 g)
  • 250 g špinata
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 g ricotte
  • 90 g parmezana
  • 150 g pancete ili slanine
  • sol
  • ulje
29 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Rolani lungić sa špinatom omotan slaninom

Kremasti sir i špinat unutra, hrskava panceta s vanjske strane, a u sredini lungić - kombinacija koja se ne odbija.

Raznim mesnim rolicama teško je odoljeti. Pogotovo ako su pripremljene od najfinijeg dijela svinje – svinjskog filea (odnosno, pisanice ili lungića). Iako je ovo meso ukusno i bez ikakvih dodataka, mi smo mu ipak malo pomogli i s unutrašnje i vanjske strane.

Unutrašnjost lungića smo, naime, premazali nadjevom od špinata i dvije vrste sira koje će se savršeno rastopiti tijekom pečenja. A s vanjske smo ga strane omotali pancetom, koja je idealna suprotnost kremastom i blagom nadjevu.

Ako vam se vezanje kuhinjskim koncem čini komplicirano, ne brinite, samo tako izgleda. No, ako ipak niste raspoloženi za ovu “izviđačku” vježbu s čvorovima, lungić možete učvrstiti i čačkalicama, samo ih nemojte zaboraviti izvaditi prije posluživanja.

Priprema:

Lungić očistite od masnoća i opne. Razrežite ga po dužini tako da dobijete veliki odrezak. Pazite da ga ne prepolovite. Pokrijte ga plastičnom folijom i istucite, odnosno istanjite batom.

Na ulju kratko popržite češnjak, dodajte špinat i pirjajte ga dok ne povene. Špinat potom ocijedite i grubo nasjeckajte te u zdjeli pomiješajte s ricottom i naribanim parmezanom.

Razrezani lungić s gornje strane lagano posolite pa premažite smjesom od špinata i sira te čvrsto zarolajte. Bočne krajeve “zagurajte” prema unutra kako vam smjesa ne bi curila sa strane.

Zatim na radnu površinu posložite kriške pancete jednu pored druge, dužine lungića i tako da im se bočne stranice preklapaju. Položite zarolani lungić na sredinu tako da vam je spoj na mesu s donje strane pa oko njega zamotajte kriške pancete.

Potom ga okrenite tako da su spojevi slanine s donje strane. Kuhinjskim koncem čvrsto povežite lungić.

Nauljite posudu za pečenje i u nju položite zamotani lungić tako da su spojevi slanine s donje strane. Pecite u pećnici 40 minuta na 190°C.

Poslužite narezano na medaljone debljine oko 2 centimetra. Dobro će pasati uz pečeni krumpir i drugo pečeno povrće te hrpu svježe zelene salate.

Vezani članci