Što pripremiti na malo žara, dok se rešetka tek grije za zvijezde roštiljade kao što su ražnjići, ćevapčići i pljeskavice? Gladnim i nestrpljivim gostima ponudite nektarine!
Ne, ne mislim pritom na voćnu salatu već nešto drugačije nektarine. One omotane pršutom, uz dodatak listića svježeg bosiljka i prelivene redukcijom balzamičnog octa.
Nije tajna kako se pršut odlično slaže s raznim voćem, ali ova kombinacija je ekstra ukusna jer se tako omotane nektarine kratko peku na žaru roštilja i dobivaju poseban okus.
SASTOJCI
Priprema:
- Nektarine operite i nožem ih razrežite na pola. Izvadite košticu iz sredine, a zatim svaku polovicu razrežite na 4 jednaka dijela.
- Svaku šnitu pršuta prerežite po dužini pa je dodatno presavijte, također po dužini, u tanju traku.
- Preko kriške nektarine stavite listić bosiljka, a zatim nektarinu i bosiljak omotajte pršutom. Probodite nektarinu i kraj pršuta čačkalicom kako se pršut ne bi odmotao prilikom pečenja. Omotane nektarine ispecite kratko sa svake strane na roštilju ili grill tavi, dovoljno da se pršut "stisne".
- Za umak možete koristiti redukciju meda i balzamičnog octa koji će svojom slatkoćom i kiselinom idealno odgovarati nektarinama s pršutom. Omjere za umak možete prilagoditi vlastitom ukusu. Ja sam zakuhao med i balzamični ocat u omjeru 1:3, te ga ohladio na sobnu temperaturu kako bi redukcija bila sirupaste teksture.
- Nektarine prelivene s umakom poslužite odmah, po mogućnosti uz čašu vina.