×
×
Roštilj predjelo: Grillane nektarine s pršutom
Recepti

Roštilj predjelo: Grillane nektarine s pršutom

Sočne nektarine omotane pršutom i pripremljene na žaru ili grillu pravi su roštilj “aperitiv” koji morate kušati.

Što pripremiti na malo žara, dok se rešetka tek grije za zvijezde roštiljade kao što su ražnjići, ćevapčići i pljeskavice? Gladnim i nestrpljivim gostima ponudite nektarine!

Ne, ne mislim pritom na voćnu salatu već nešto drugačije nektarine. One omotane pršutom, uz dodatak listića svježeg bosiljka i prelivene redukcijom balzamičnog octa.

Nije tajna kako se pršut odlično slaže s raznim voćem, ali ova kombinacija je ekstra ukusna jer se tako omotane nektarine kratko peku na žaru roštilja i dobivaju poseban okus.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
20 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Dalmatinski pršut

Priprema:

  1. Nektarine operite i nožem ih razrežite na pola. Izvadite košticu iz sredine, a zatim svaku polovicu razrežite na 4 jednaka dijela.
  2. Svaku šnitu pršuta prerežite po dužini pa je dodatno presavijte, također po dužini, u tanju traku.
  3. Preko kriške nektarine stavite listić bosiljka, a zatim nektarinu i bosiljak omotajte pršutom. Probodite nektarinu i kraj pršuta čačkalicom kako se pršut ne bi odmotao prilikom pečenja. Omotane nektarine ispecite kratko sa svake strane na roštilju ili grill tavi, dovoljno da se pršut "stisne".
  4. Za umak možete koristiti redukciju meda i balzamičnog octa koji će svojom slatkoćom i kiselinom idealno odgovarati nektarinama s pršutom. Omjere za umak možete prilagoditi vlastitom ukusu. Ja sam zakuhao med i balzamični ocat u omjeru 1:3, te ga ohladio na sobnu temperaturu kako bi redukcija bila sirupaste teksture.
  5. Nektarine prelivene s umakom poslužite odmah, po mogućnosti uz čašu vina.