Uz juneću koljenicu i vrlo često dodavane suhe šljive, ovaj gusti saft obogatila sam i kockicama Kabocha bundeve. Ova je bundeva izvanredne kvalitete i punog, slatkastog okusa. Odlična je za kuhanje i pečenje, kao i za pirjanje. Meso joj je debelo, tamno narančaste boje, sočno, slatko i fine konzistencije.
Iako porijeklo vuče iz Azije, ova se bundeva od nedavno uzgaja i kod nas, stoga je možete naći na hrvatskom tržištu skoro tijekom cijele godine, i to u svim većim supermarketima.
Bundevu možete dodati i u gulaš, umjesto krumpira. Osim što će upotpuniti okus, lijepo će zgusnuti jelo.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso koljenice očistite od jačih opni i narežite ga na manje kockice (nešto veće od onih za gulaš). Posudu od lijevanog željeza (ili neku sličnu posudu s poklopcem koju možete staviti u pećnicu) zagrijte na plameniku, dodajte masnoću i na zagrijanoj masnoći kratko (oko 2 minute) popecite kockice mesa. Izvadite van.
- Luk narežite na listiće, a poriluk na kolutiće. Ubacite ih na masnoću na kojoj ste popekli meso pa pirjajte jedno 5 minuta, dok ne omekšaju, a potom dodajte na listiće rezani češnjak. Dodajte 1 dcl vina i promiješajte.
- Kad je alkohol ispario dodajte suhe šljive, piment, cimet, lovor, meso, sol, papar i sve dobro izmiješajte. Zalijte preostalim vinom pa dodajte temeljac. Ako nemate pri ruci temeljac, zamijenite ga vrućom vodom.
- Sve dobro izmiješajte pa pustite da se kuha jedno 10 minuta, potom poklopite i stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C. Kuhajte poklopljeno 2 sata, s vremena na vrijeme izvadite iz pećnice i protresite.
- U međuvremenu očistite bundevu od koštica, ogulite je i narežite na kockice. Stavite u posudu, prelijte je vodom u potpunosti i stavite kuhati. Kuhajte 15 minuta.
- Izvadite posudu s mesom iz pećnice, dodajte joj bundevu i malo vode od kuhanja (ako se tekućina jako reducirala), lagano izmiješajte i vratite natrag u pećnicu još 15 minuta.
- Skuhajte njoke, krumpir ili tjesteninu pa poslužite uz kuhani saft, uz zelenu ili kupus na salatu.