Saft od juneće koljenice s bundevom

2016

Sastojci

  • 1 kg juneće koljenice bez kosti
  • 3 luka
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 ml crnog vina
  • 400 ml mesnog temeljca (ili vruće vode)
  • 5 zrna pimenta
  • 2 lista lovora
  • 1 korica cimeta
  • 15 suhih šljiva
  • 400 g kabocha bundeve (ili hokkaido)
  • sol, papar
  • masnoća (mast ili ulje)
9 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Saft od juneće koljenice s bundevom

Kad je saft u pitanju, moj odabir mesa često bude meso mišića juneće (pot)koljenice. Takva jela spremam u pećnici, u posudi od lijevanog željeza. I uvijek budu pun pogodak.

Uz juneću koljenicu i vrlo često dodavane suhe šljive, ovaj gusti saft obogatila sam i kockicama Kabocha bundeve. Ova je bundeva izvanredne kvalitete i punog, slatkastog okusa. Odlična je za kuhanje i pečenje, kao i za pirjanje. Meso joj je debelo, tamno narančaste boje, sočno, slatko i fine konzistencije.

Iako porijeklo vuče iz Azije, ova se bundeva od nedavno uzgaja i kod nas, stoga je možete naći na hrvatskom tržištu skoro tijekom cijele godine, i to u svim većim supermarketima.

Bundevu možete dodati i u gulaš, umjesto krumpira. Osim što će upotpuniti okus, lijepo će zgusnuti jelo.

saft-od-junece-koljenice-s-bundevom-detalj

Priprema:

Meso koljenice očistite od jačih opni i narežite ga na manje kockice (nešto veće od onih za gulaš). Posudu od lijevanog željeza (ili neku sličnu posudu s poklopcem koju možete staviti u pećnicu) zagrijte na plameniku, dodajte masnoću i na zagrijanoj masnoći kratko (oko 2 minute) popecite kockice mesa. Izvadite van.

Luk narežite na listiće, a poriluk na kolutiće. Ubacite ih na masnoću na kojoj ste popekli meso pa pirjajte jedno 5 minuta, dok ne omekšaju, a potom dodajte na listiće rezani češnjak. Dodajte 1 dcl vina i promiješajte.

Kad je alkohol ispario dodajte suhe šljive, piment, cimet, lovor, meso, sol, papar i sve dobro izmiješajte. Zalijte preostalim vinom pa dodajte temeljac. Ako nemate pri ruci temeljac, zamijenite ga vrućom vodom.

Sve dobro izmiješajte pa pustite da se kuha jedno 10 minuta, potom poklopite i stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C. Kuhajte poklopljeno 2 sata, s vremena na vrijeme izvadite iz pećnice i protresite.

U međuvremenu očistite bundevu od koštica, ogulite je i narežite na kockice. Stavite u posudu, prelijte je vodom u potpunosti i stavite kuhati. Kuhajte 15 minuta.

Izvadite posudu s mesom iz pećnice, dodajte joj bundevu i malo vode od kuhanja (ako se tekućina jako reducirala), lagano izmiješajte i vratite natrag u pećnicu još 15 minuta.

Skuhajte njoke, krumpir ili tjesteninu pa poslužite uz kuhani saft, uz zelenu ili kupus na salatu.

Vezani članci