×
×
Kako ispeći odrezak: 5 najvažnijih savjeta
Mesne lekcije

Kako ispeći odrezak: 5 najvažnijih savjeta

Savršeno pripremljen odrezak – i to baš svaki put – nije nemoguća misija. Pet savjeta u nastavku olakšat će vam uživanje u omiljenom komadu mesa.

Odrezak većina ljudi priprema s posebnom pozornošću, imaju svoje tajne začine, rituale, način na koji serviraju… Ali neke stvari su univerzalne. U nastavku pročitajte par savjeta koje uvijek valja imati “pri ruci” kad se upustite u pripremu, recimo, ramsteka.

1. Odaberite pravi komad mesa

Najvažnije je odabrati pravi komad mesa. Odležani ramstek moj je izbor. Kod ramsteka uvijek dobijete dobar odnos cijene i kvalitete. Zamolite mesara da vam nareže komade debele najmanje 2 centimetra.

2. Temperiranje je ključno

Prije same pripreme, odrezak izvadite na sobnu temperaturu, barem sat vremena ranije, kako bi se temperiralo. Mesu, koje direktno iz hladnjaka stavljamo na vatru, treba više vremena da se ispeče, a time možemo riskirati njegovu hladnu unutrašnjost ili prepečenost.

3. Oprezno sa začinima

Odrezak nikad ne treba soliti neposredno prije pečenja jer mu na taj način izvlačite sokove te u konačnici dobijete manje ukusan odrezak. Meso posolite i začinite kada ga izvadite iz hladnjaka ili to učinite nakon pečenja.

Možete ga marinirati 24 sata prije pečenja u kombinaciji ulja, soli i začina. Ipak, kod kvalitetnih odrezaka ne želimo da nam druge jake arome prekriju okus mesa.

4. Priprema za pečenje

Tava ili rešetka na kojoj pečete meso treba biti jako, jako zagrijana, do točke dimljena, kako bi se u dodiru mesa s tavom pokrenula Maillardova reakcija. Tako ćete dobiti sočnije i ukusnije meso.

Kad jednom bacite meso na grill ili običnu tavu više ga nemojte bockati vilicom i stalno okretati, pecite ga s jedne strane dok ne postignete željenu temperaturu pečenja, zatim okrenite jednom i dovršite.

5. Prilagodite dužinu pečenja

Ovisno o tome kako volite pečen odrezak, prilagodite dužinu pečenja. Kod odreska debelog 2 cm za rare pecite 4 minute s jedne strane i 2 minute s druge. Za medium rare pecite 4 minute s jedne strane i 3 minute s druge,  za medium pecite 5 minuta s jedne i 3 minute s druge strane. Ako volite well done, pecite 7 minuta s jedne i 5 minuta s druge strane.

odrezak-stupanj-pecenosti

Ako želite biti baš sigurni u stupanj pečenosti mesa, možete se koristiti testom s dlanom ili pak kuhinjskim termometrom izmjeriti temperaturu unutrašnjosti mesa.

Temperature na koje ciljate su sljedeće: za rare 49 stupnjeva, za medium rare 55 stupnjeva, za medium 60 stupnjeva i za well done 70 stupnjeva.