Mogu pretpostaviti kakvu će reakciju izazvati naslov, tj. džem od slanine. Ovo nije džem u pravom smislu riječi, već namaz pripremljen od hrskave slanine, pirjanog luka i jabuke.
Naišla sam na dosta recepata na bespućima interneta, međutim odlučila sam pripremiti nešto po svom ukusu. Ovaj džem od slanine i luka možete iskoristiti u nadjevu za quiche ili slične pite.
Uz scones, slavne engleske pogačice koje sam ovaj put obogatila svježim ružmarinom i parmezanom, ovo je i više nego dovoljan razlog da dan započnete ukusno.
SASTOJCI
ZA DŽEM OD SLANINE I LUKA:
ZA POGAČICE (6 KOM.):
Priprema:
Priprema džema od slanine:
- Slaninu narežite na sitne komade pa je pirjajte u posudi na laganoj vatri dok ne ispusti svu masnoću i ne postane hrskava. Izvadite slaninu na tanjur i stavite na stranu.
- Na masnoću od slanine dodajte luk i majčinu dušicu te pirjajte 15-ak minuta dok ne omekša. Zatim dodajte sok od jabuke, šećer i jabuku narezanu na kockice, pa pirjajte još 10 minuta. Na kraju dodajte hrskavu slaninu, prokuhajte sve još kratko da se sastojci povežu te kada je gotovo spremite u manju staklenku.
Priprema pogačica:
- Obje vrste brašna pomiješajte sa solju, ružmarinom i praškom za pecivo, zatim dodajte hladan maslac narezan na komadiće. Miješajte u multipraktiku ili ručno dok se brašno ne poveže s maslacem, ali neka vam ostanu veći i manji komadići maslaca jer će scones ljepše izgledati kada se ispeku.
- Umutite jaje sa mlijekom i uljem, dodajte smjesi od brašna i maslaca te na kraju parmezan. Rukama miješajte sve sastojke dok ne dobijete kompaktno tijesto, ali nemojte pretjerati sa miješenjem kako bi scones ispali rahli.
- Rastanjite tijesto u manji kruh debljine 2-3 cm pa narežite tijesto na 6 jednakih trokuta.
- Posložite pogačice na pleh obložen papirom za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C, 10-15 minuta dok malo ne porumene. Poslužite ih uz namaz od slanine i luka.