Engleske pogačice sa džemom od slanine i luka

2014

Sastojci

  • Džem od slanine i luka:
  • 200 g slanine
  • 2 luka, narezana na komadiće
  • 1/3 žličice soli
  • 2 žlice tamnog muscovado šećera
  • ½ žličice majčine dušice
  • 1 jabuka
  • 1 dl soka od jabuke
  • Za 6 pogačica:
  • 150 g brašna od heljde
  • 75 g običnog pšeničnog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 70 g hladnog maslaca
  • 2-3 žlice mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 žlica svježeg sitno narezanog ružmarina
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 50 g naribanog parmezana
  • 1 jaje
13 Svibanj 2014, Komentari: 1

Džem i slanina sigurno nisu dvije riječi za koje biste očekivali da će se naći u istoj rečenici, a kamoli u nazivu recepta. Neka vas ne šokira naziv, već nevjerojatno dobar okus ovog neobičnog namaza!

Mogu pretpostaviti kakvu će reakciju izazvati naslov, tj. džem od slanine. Ovo nije džem u pravom smislu riječi, već namaz pripremljen od hrskave slanine, pirjanog luka i jabuke.

Naišla sam na dosta recepata na bespućima interneta, međutim odlučila sam pripremiti nešto po svom ukusu. Ovaj džem od slanine i luka možete iskoristiti u nadjevu za quiche ili slične pite.

Uz scones, slavne engleske pogačice koje sam ovaj put obogatila svježim ružmarinom i parmezanom, ovo je i više nego dovoljan razlog da dan započnete ukusno.

dzem-od-slanine-i-luka-02

Priprema džema od slanine:

Slaninu narežite na sitne komade pa je pirjajte u posudi na laganoj vatri dok ne ispusti svu masnoću i ne postane hrskava.Izvadite slaninu na tanjur i stavite na stranu.

Na masnoću od slanine dodajte luk i majčinu dušicu te pirjajte 15-ak minuta dok ne omekša. Zatim dodajte sok od jabuke, šećer i jabuku narezanu na kockice, pa pirjajte još 10 minuta. Na kraju dodajte hrskavu slaninu, prokuhajte sve još kratko da se sastojci povežu te kada je gotovo spremite u manju staklenku.

Priprema pogačica:

Obje vrste brašna pomiješajte sa solju, ružmarinom i praškom za pecivo, zatim dodajte hladan maslac narezan na komadiće. Miješajte u multipraktiku ili ručno dok se brašno ne poveže s maslacem, ali neka vam ostanu veći i manji komadići maslaca jer će scones ljepše izgledati kada se ispeku.

Umutite jaje sa mlijekom i uljem, dodajte smjesi od brašna i maslaca te na kraju parmezan. Rukama miješajte sve sastojke dok ne dobijete kompaktno tijesto, ali nemojte pretjerati sa miješenjem kako bi scones ispali rahli.

Rastanjite tijesto u manji kruh debljine 2-3 cm pa narežite tijesto na 6 jednakih trokuta.

Posložite pogačice na pleh obložen papirom za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C, 10-15 minuta dok malo ne porumene. Poslužite ih uz namaz od slanine i luka.

Vezani članci