Koga god pitali na što ga asocira riječ kornet svi će reći ljeto, more i naravno – sladoled.
No korneti se mogu koristiti za puno više od pukog držanja par kuglica sladoleda za vrijeme vrućih ljetnih dana. Korneti su idealni za serviranje raznih salata, mesa pa čak i umaka. Lako su prenosivi i zbog toga pogodni za razna druženja i zabave na otvorenom gdje tanjuri nisu najsretnija opcija.
Mesni korneti idealan su ljetni “desert” za sve ljubitelje mesa, a njihova pikantnost će osigurati svima lakše podnošenje ljetnih vrućina.
SASTOJCI
Priprema:
- U 500 grama oštrog brašna dodajte 2 žličice praška za pecivo i po žličicu sušenog origana, sušenog bosiljka i soli. Promiješajte suhe sastojke, dodajte 250 ml mlijeka s tri žlice maslinovog ulja i zamijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite kratko sa strane da odmori prije nego od njega napravite slane kornete.
- Ako imate gotove kalupe za kornete koristite njih, ali ako ih nemate možete se poslužiti kornetima za sladoled i aluminijskom folijom da napravite kalupe koje možete koristiti u pećnici.
- Tijesto razvaljajte na debljinu od 2-3 mm. Pomoću papira napravite točan oblik koji vam treba da obuhvati cijeli kornet i po njemu izrežite oble trokute iz tijesta. Ako ćete koristiti ovu tehniku jako dobro 'uštipnite' spojeve kako vam se korneti ne bi otvorili prilikom pečenja. Možete koristiti i drugi način izrade korneta pa izrezati tijesto na trakice i njih omotati oko pripremljenih kalupa u spiralu.
- Kornete stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C kojih 15 minuta, a kada su gotovi pokrijte ih s krpom do posluživanja.
- Za punjenje na malo maslinovog ulja stavite pržiti crveni luk. Kada luk postane proziran dodajte mljeveno meso i začine po želji (sol, chilli, papar i crvenu papriku za ljepšu boju). Dinstajte sve par minuta pa dodajte 100 ml vode ili temeljca, mrkvu nasjeckanu na kockice, sitno sjeckani češnjak i usitnjenu svježu rajčicu.
- Dodajte i šaku svježe ubranog i nasjeckanog peršina. Poklopite lonac poklopcem i pustite da se meso dinsta barem 15-20 minuta. Pred kraj maknite poklopac, dodajte još začina ako je potrebno i nastavite dinstati sve dok tekućina na dnu tave ne ispari.
- Mesne kornete možete servirati odmah, a možete ih radi dodatnog faktora iznenađenja završiti u pećnici.
- Kornete napunite do vrha mljevenim mesom te ih prekrijte s dvije kriške tanko rezanog sira za pizzu. Na vrh dodajte salamu te vratite na par minuta u pećnicu, dovoljno da se sir rastopi i postigne izgled otopljenog sladoleda.
- Servirajte toplo uz hladnu salatu od krastavaca i vrhnja.