Slani korneti s pikantnim mesnim punjenjem

2014

Sastojci

  • 550 g mljevene svinjetine
  • 500 g oštrog brašna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g mrkve
  • 175 g svježe rajčice
  • 65 g crvenog luka
  • 15 g češnjaka
  • sir za pizzu
  • kobasica s blagom paprikom
  • 100 ml vode
  • svježi peršin
  • prašak za pecivo
  • sol, chili, papar, origano, bosiljak, crvena paprika
12 Siječanj 2014, Komentari: 1

Slani korneti idealan su ljetni 'desert' za sve ljubitelje mesa, a njihova pikantnost će osigurati svima lakše podnošenje ljetnih vrućina.

Koga god pitali na što ga asocira riječ kornet svi će reći ljeto, more i naravno – sladoled.

No korneti se mogu koristiti za puno više od pukog ‘držanja’ par kuglica sladoleda za vrijeme vrućih ljetnih dana. Korneti su idealni za serviranje raznih salata, mesa pa čak i umaka. Lako su prenosivi i zbog toga pogodni za razna druženja i zabave na otvorenom gdje tanjuri nisu najsretnija opcija.

Mesni korneti idealan su ljetni ‘desert’ za sve ljubitelje mesa, a njihova pikantnost će osigurati svima lakše podnošenje ljetnih vrućina.

Priprema ovih korneta je jednostavna, prezentacija atraktivna i varljiva, te će sigurno oduševiti sve prisutne.

slani-korneti-detalj

 Priprema:

U 500 grama oštrog brašna dodajte 2 žličice praška za pecivo i po žličicu sušenog origana, sušenog bosiljka i soli. Promiješajte suhe sastojke, dodajte 250 ml mlijeka s tri jušne žlice maslinovog ulja i zamijesite glatko tijesto.

Tijesto ostavite kratko sa strane da odmori prije nego od njega napravite slane kornete.

Ako imate gotove kalupe za kornete koristite njih, ali ako ih nemate možete se poslužiti kornetima za sladoled i aluminijskom folijom da napravite kalupe koje možete koristiti u pećnici.

Tijesto razvaljajte na debljinu od 2-3 mm. Pomoću papira napravite točan oblik koji vam treba da obuhvati cijeli kornet i po njemu izrežite oble trokutove iz tijesta. Ako ćete koristiti ovu tehniku jako dobro ‘uštipnite’ spojeve kako vam se korneti ne bi otvorili prilikom pečenja.

Možete koristiti i drugi način izrade korneta pa izrezati tijesto na trakice i njih omotati oko pripremljenih kalupa u spiralu.

Kornete stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva kojih 15 minuta, a kada su gotovi pokrijte ih s krpom do posluživanja.

Za punjenje na malo maslinovog ulja stavite pržiti crveni luk. Kada luk postane proziran dodajte mljeveno meso i začine po želji (sol, chili, papar i crvenu papriku za ljepšu boju). Dinstajte sve skupa par minuta pa dodajte 100 ml vode ili temeljca, mrkvu nasjeckanu na kockice, sitno sjeckani češnjak i usitnjenu svježu rajčicu.

Dodajte i šaku svježe ubranog i nasjeckanog peršina. Poklopite lonac poklopcem i pustite da se meso dinsta barem 15-20 minuta. Pred kraj maknite poklopac, dodajte još začina ako je potrebno i nastavite dinstati sve dok tekućina na dnu tave ne ispari.

Mesne kornete možete servirati odmah, a možete ih radi dodatnog faktora iznenađenja završiti u pećnici.

Kornete napunite do vrha mljevenim mesom te ih prekrijte s dvije kriške tanko rezanog sira za pizzu. Na vrh dodajte salamu te vratite na par minuta u pećnicu, dovoljno da se sir rastopi i postigne izgled otopljenog sladoleda.

Servirajte toplo uz hladnu salatu od krastavaca i vrhnja. Dobar tek!

Vezani članci