Ako vas pogled na današnji složenac asocira na ratatuj (ratatouille), na dobrom ste tragu. Legendarni složenac od povrća malo smo začinili po svom.
SASTOJCI
Priprema:
- Iako sam se ja sa slaganjem današnjeg ratatuja zaigrala pa sam šunku motala u ružice, jelo će biti jednako ukusno i efektno i odlučite li se slagati sastojke jedne iza drugih u pravokutnoj ili kvadratnoj posudi. Odaberite posudu prema željama, ali vodite računa o količini sastojaka u odnosu na odabranu posudu.
- Birajte promjerom što sličnije povrće. Pokušajte odabrati što manje patlidžane (manji patlidžani su bolji izbor i zbog činjenice da imaju manje sjemenki), tikvice različitih boja (lijepo je vidjeti i žutu u kombinaciji) pa sve povrće tanko narežite, na ploške debele 3-5 mm.
- Pomiješajte dvije žlice krušnih mrvica sa začinskim biljem i solju i paprom. Mozzarellu naribajte. Uključite pećnicu i zagrijte je na 200° C.
- Na dno vatrostalne posude rasporedite polovicu pasirane rajčice i dodajte žličicu šećera. Po umaku rasporedite luk narezan na tanke ploške i sve pospite s dvije žlice začinjenih krušnih mrvica. Ostatak mrvica pomiješajte s protisnutim češnjakom i naribanom mozzarellom.
- Povrće u ploškama slažite naizmjence po vrstama i bojama. Svako toliko dodajte i plošku šunke. Kako sam se ja odlučila za ružice, u sredinu posude sam stavila „obruč“, (poslužila sam se rezačem za krafne), da mi drži povrće i ružice od šunke na mjestu, dok slažem bočno. Slagala sam po red povrća na sve četiri strane okrugle posude, zatim po jedan između njih, a preostale praznine ispunila ružicama od šunke. Za ružice dimljenu šunku prerežite po dužini na pola, pa svaku polovicu zarolajte da dobijete "ružicu". Ako slažete u redovima, sve će biti puno brže i jednostavnije.
- Nakon što ste posložili sve povrće, posolite ga i popaprite, nakapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici na 200° C, ovisno o količini i tome koliko ste tijesno posložili povrće od 45-60 minuta.
- Zadnjih desetak minuta po povrću pospite mozzarelu s krušnim mrvicama i protisnutim češnjakom i nastavite peći da se sir rastopi. Izvadite i ostavite kratko vrijeme da odstoji. Dodajte listove svježeg bosiljka.
- Za to vrijeme začinite i kratko prokuhajte ostatak pasirane rajčice, pa dobiveni umak kod serviranja kombinirajte s umakom koje je povrće pustilo i naizmjence prelijte preko povrća.
- Poslužite uz hrskavi baguette i čašu dobrog vina.