×
×
Složenac s povrćem i dimljenom purećom šunkom
Recepti

Složenac s povrćem i dimljenom purećom šunkom

Ako vas pogled na današnji složenac asocira na ratatuj (ratatouille), na dobrom ste tragu. Legendarni složenac od povrća malo smo začinili po svom.

Ako vas pogled na današnji složenac asocira na ratatuj (ratatouille), na dobrom ste tragu. Legendarni složenac od povrća malo smo začinili po svom.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Pureća dimljena

Priprema:

  1. Iako sam se ja sa slaganjem današnjeg ratatuja zaigrala pa sam šunku motala u ružice, jelo će biti jednako ukusno i efektno i odlučite li se slagati sastojke jedne iza drugih u pravokutnoj ili kvadratnoj posudi. Odaberite posudu prema željama, ali vodite računa o količini sastojaka u odnosu na odabranu posudu.
  2. Birajte promjerom što sličnije povrće. Pokušajte odabrati što manje patlidžane (manji patlidžani su bolji izbor i zbog činjenice da imaju manje sjemenki), tikvice različitih boja (lijepo je vidjeti i žutu u kombinaciji) pa sve povrće tanko narežite, na ploške debele 3-5 mm.
  3. Pomiješajte dvije žlice krušnih mrvica sa začinskim biljem i solju i paprom. Mozzarellu naribajte. Uključite pećnicu i zagrijte je na 200° C.
  4. Na dno vatrostalne posude rasporedite polovicu pasirane rajčice i dodajte žličicu šećera. Po umaku rasporedite luk narezan na tanke ploške i sve pospite s dvije žlice začinjenih krušnih mrvica. Ostatak mrvica pomiješajte s protisnutim češnjakom i naribanom mozzarellom.
  5. Povrće u ploškama slažite naizmjence po vrstama i bojama. Svako toliko dodajte i plošku šunke. Kako sam se ja odlučila za ružice, u sredinu posude sam stavila „obruč“, (poslužila sam se rezačem za krafne), da mi drži povrće i ružice od šunke na mjestu, dok slažem bočno. Slagala sam po red povrća na sve četiri strane okrugle posude, zatim po jedan između njih, a preostale praznine ispunila ružicama od šunke. Za ružice dimljenu šunku prerežite po dužini na pola, pa svaku polovicu zarolajte da dobijete "ružicu". Ako slažete u redovima, sve će biti puno brže i jednostavnije.
  6. Nakon što ste posložili sve povrće, posolite ga i popaprite, nakapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici na 200° C, ovisno o količini i tome koliko ste tijesno posložili povrće od 45-60 minuta.
  7. Zadnjih desetak minuta po povrću pospite mozzarelu s krušnim mrvicama i protisnutim češnjakom i nastavite peći da se sir rastopi. Izvadite i ostavite kratko vrijeme da odstoji. Dodajte listove svježeg bosiljka.
  8. Za to vrijeme začinite i kratko prokuhajte ostatak pasirane rajčice, pa dobiveni umak kod serviranja kombinirajte s umakom koje je povrće pustilo i naizmjence prelijte preko povrća.
  9. Poslužite uz hrskavi baguette i čašu dobrog vina.