Smotajte proljetne rolice s Unagi umakom

2015

Sastojci

  • 200 g mljevene svinjetine
  • 3 režnja češnjaka
  • 20 g maslaca
  • 75 g svježih bukovača
  • 30 g zelenog dijela mladog luka
  • 80 g mrkve
  • 110 g crvenog zelja
  • 1 žličica ribanog đumbira
  • sok jednog limuna
  • sojine klice (po želji)
  • riža
  • 10 komada rižinog papira (palačinki od rižinog brašna)
  • kajenski papar, šareni papar, sol
  • ZA UNAGI UMAK:
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žčice soja umaka
  • 1 žličica rižinog octa
11 Travanj 2015, Komentari: Comments Off on Smotajte proljetne rolice s Unagi umakom

Dolaskom proljeća, toplijih dana i većeg izbora namirnica, red je prilagoditi prehranu nešto laganijim i 'šarenijim' jelima. Imajući ovo na umu, smotajte ukusne proljetne rolice!

Proljetne rolice (eng. spring rolls) su savršeno jelo za ove proljetne dane i to ne samo zbog svojih boja već i zbog okusa koji bi mogao iznenaditi vaše nepce nakon teže, zimske prehrane.

Ovim receptom pokazat ću vam kako se proljetne rolice lako motaju, dok punjenje možete i ne morate u potpunosti pratiti iz predloženog recepta.

Točno propisane namirnice koje idu u ‘prave’ proljetne rolice ne postoje niti je igdje određeno u što se moraju motati. Zato se prepustite kulinarskoj mašti i punite ih čim god poželite.

Moja verzija je naravno mesna, jer bez mesa se ne može, ali ima dosta ukusnog i svježeg povrća.

Uz proljetne rolice sam napravio brzi domaći Unagi umak kako bi rolice dobile onaj poseban okus koji očekujete u nekom orijentalnom restoranu, a sad te iste okuse možete doživjeti i kod kuće.

proljetne-rolice-detalj

Priprema:

Pripremite sve namirnice prije početka kuhanja (tzv. mise en place).

Češnjak sitno nasjeckajte, crveno zelje i mladi luk narežite na trakice, mrkvu naribajte, bukovače nasjeckajte na manje komade, iscijedite sok iz jednog limuna i naribajte čajnu žlicu svježeg đumbira.

Na zagrijanoj tavi na malo maslaca stavite nasjeckane bukovače. Posolite ih i dobro popaprite, a zatim pustite da omekšaju. Zatim dodajte mljeveno meso, đumbir, češnjak i limunov sok. Dodatno posolite meso, a ovaj put umjesto šarenog mljevenog papra dodajte malo crvenog kajenskog papra za posebnu ljutinu.

Nakon 5-6 minuta dinstanja, i kada meso promjeni boju iz crvene u sivu, u tavu dodajte crveno zelje, mrkvu i mladi luk te uz lagano miješanje dinstajte sve još minutu. Dovoljno da povrće dobije intenzivnije boje, ali se ne smije prekuhati.

Proljetne rolice možete zamotati u tzv. egg rolls tijesto koje nisam nažalost nigdje vidio kod nas. Umjesto njega možete slobodno koristiti listove za savijače. Od jednog lista izrežite četiri jednaka kvadrata koji će vam onda poslužiti dalje za motanje nakon što se premažu s malo vode i ulja.

Treća opcija i ona koju sam osobno koristio je rižin papir koji se kod nas može nabaviti u većim supermarketima.

Prije upotrebe, rižin papir je potrebno potopiti u hladnu vodu na 40-50 sekundi ili dok ne osjetite pod prstima da je postao mekši i savitljiv. Zatim ga izvadite van, ocijedite u zraku od vode te položite na drvenu podlogu.

Na jedan kraj stavite željeno punjenje i rolicu zamotajte kako je prikazano na infografici.

kako-zamotati-proljetne-rolice

Ja sam uz meso i povrće iz tave u svaku proljetnu rolicu dodao i nekoliko sojinih klica.

Proljetne rolice koje radite s tijestom za savijače ili egg rolls tijestom morate peći u pećnici i pržiti u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Rižin papir ne zahtijeva termičku obradu, tako da proljetne rolice možete odmah poslužiti nakon motanja, ili ih dati gostima da si ih sami napune i motaju za vrijeme druženja.

Ako ih ipak odlučite termički obraditi to možete napraviti u pećnici na papiru za pečenje. Za prženu verziju pričekajte barem 2 sata da se posuše te ih pržite u prst dubokom ulju. U suprotnom će vam se raspuknuti. Moj savjet vam je da se ne mučite s termičkom obradom i da ih odmah poslužite.

Unagi umak možete pripremiti u doslovno 5 minuta. Na manju tavu stavite 2 žlice smeđeg šećera, 2 žlice soja umaka i čajnu žlicu rižinog octa (može i jabučnog). Miješajte sve dok se šećer ne otopi, a kada umak zavrije, ovisno o trajanju vrenja, dobit ćete gušći ili rjeđi umak koji možete poslužiti uz proljetne rolice i kuhanu rižu.

Dobar tek!

Vezani članci