IKEA je daleko, sami pripremite mesne okruglice

2013

Sastojci

  • 600g miješanog mljevenog mesa
  • manja glavica luka
  • dvije deblje šnite bijelog kruha (sredina)
  • mlijeko
  • sol, papar, muškatni oraščić
  • vezica kopra ili peršinova lista
  • 1-2 jaja
  • maslac
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • žlica brašna
  • mesni temeljac ili kocka za juhu
18 Rujan 2013, Komentari: 2

Iako ih najčešće jedemo kao domaće 'ćufte' ili neku od inačica mediteranskih okruglica u umaku od rajčice, ni sjevernjaci nisu na njih imuni, a švedske okruglice su dosegle gotovo kultni status.

Nešto je upravo neodoljivo izazovno u tim okruglim oblicima koji se lijeno brčkaju u umaku. Vjerujem da nas vrlo mali broj može doista odoljeti pogledu na mesne okruglice i želji da ih zakotrljamo po tanjuru.

Zakotrljajte ih i ovaj put, ali krenite na sjever.

svedske_okruglicePriprema:

Sredinu kruha usitnite i potopite u mlijeku. Luk i kopar ili po želji peršinov list, sitno nasjeckajte.

Meso osolite i popaprite. Dodajte mu ocijeđeni kruh, luk i kopar ili peršin. Dodajte i muškatni oraščić.

Sve dobro izmiješajte, pa dodajte i lagano istučeno jaje i miješajte da vam se smjesa poveže i da od nje možete formirate okruglice. Samo po potrebi dodajte i drugo jaje.

okruglice_meso

Formirajte okruglice i ispržite ih na maslacu do zlatno žute boje, sa svih strana.

Izvadite ih iz posude, a na masnoći koja je preostala prepržite brašno, pa podlijte temeljcem. Dodajte toliko temeljca da dobijete dovoljno tekućine da pokrije okruglice. Umiješajte i vrhnje.

Po potrebi dosolite i popaprite, a ovisno o ukusu, dodajte još sjeckanog kopra ili peršina i muškatnog oraščića. Pričekajte da zakuha, vratite okruglice u posudu i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.

svedske_okruglice_umak

Švedske okruglice se tradicionalno služe uz kuhani krumpir začinjen maslacem i sjeckanim koprom ili uz pire krumpir, ali vole se naći i u društvu širokih rezanaca začinjenih maslacem.

 

Vezani članci