Nešto je upravo neodoljivo izazovno u tim okruglim oblicima koji se lijeno brčkaju u umaku. Vjerujem da nas vrlo mali broj može doista odoljeti pogledu na mesne okruglice i želji da ih zakotrljamo po tanjuru. Zakotrljajte ih i ovaj put, ali krenite na sjever.
Iako ih najčešće jedemo kao domaće ćufte ili neku od inačica mediteranskih okruglica u umaku od rajčice, ni sjevernjaci nisu na njih imuni, a švedske okruglice su dosegle gotovo kultni status.
SASTOJCI
Priprema:
- Sredinu kruha usitnite i potopite u mlijeku. Luk i kopar ili po želji peršinov list, sitno nasjeckajte.
- Meso osolite i popaprite. Dodajte mu ocijeđeni kruh, luk i kopar ili peršin. Dodajte i muškatni oraščić. Sve dobro izmiješajte, pa dodajte i lagano istučeno jaje i miješajte da vam se smjesa poveže i da od nje možete formirate okruglice. Samo po potrebi dodajte i drugo jaje.
- Formirajte okruglice i ispržite ih na maslacu do zlatno žute boje, sa svih strana. Izvadite ih iz posude, a na masnoći koja je preostala prepržite brašno, pa podlijte temeljcem. Dodajte toliko temeljca da dobijete dovoljno tekućine da pokrije okruglice. Umiješajte i vrhnje.
- Po potrebi dosolite i popaprite, a ovisno o ukusu, dodajte još sjeckanog kopra ili peršina i muškatnog oraščića. Pričekajte da zakuha, vratite okruglice u posudu i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.
- Švedske okruglice se tradicionalno služe uz kuhani krumpir začinjen maslacem i sjeckanim koprom ili uz pire krumpir, ali vole se naći i u društvu širokih rezanaca začinjenih maslacem.