Svinjski file, pečenica, lungić s pravom se drži najboljim dijelom svinje. I u komadu, ali češće kao medaljoni nerijetko se nađe i na zahtjevnijim menijima.
U ovom receptu ga predstavljamo u brzom i jednostavnom ruhu, obučenog u laganu zelenu haljinicu od tikvica.
SASTOJCI
Priprema:
- Pećnicu ugrijte na 200°C, s uključenim gornjim i donjim grijačem.
- Tikvicu sitno naribajte, posolite i ostavite da pusti sok.
- Svinjski file očistite od opni i žilica pa narežite na 2 cm debele medaljone. Kratko, 1-2 minute s obje strane, ispecite na tavi, na mješavini maslaca i maslinova ulja.
- Odložite na lim prekrivenom papirom za pečenje. Pospite krupno mljevenom soli i paprom.
- Tikvice dobro ocijedite pa pomiješajte s krušnim mrvicama, ribanim parmezanom, sitno sjeckanim ružmarinom i češnjakom, posolite i popaprite.
- Dodajte blago istučen žumanjak i promiješajte. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa i njega nježno umiješajte u smjesu.
- Smjesu tikvica rasporedite po svinjskim medaljonima i pecite 10-ak minuta ili dok tikvice ne poprime zlaćanu boju.