×
×
Kako napraviti temeljac od pečenih kosti
Na žlicu

Kako napraviti temeljac od pečenih kosti

Opće je poznato da su domaće juhe i temeljci zdravi i hranjivi. Uz sve vrste koje danas možemo kupiti, ponegdje je kuhanje temeljca nestalo poput zaboravljene umjetnosti.

Temeljac je zaista jednostavno napraviti i izuzetno je ekonomičan. Uzela sam si za zadatak uvjeriti vas zašto je temeljac toliko super (iako vjerujem da ljubiteljima i poznavaocima hrane ne treba uvjeravanje) i nagovoriti da ga pripremate kod kuće.

Vjerujem da ne trebam posebno naglašavati koliko je domaći temeljac ukusniji i zdraviji od kupovnih verzija prepunih aditiva.

Pri kuhanju, kosti otpuštaju minerale visoke nutritivne vrijednosti (poput kalcija i magnezija) koje tijelo u takvom obliku može najlakše iskoristiti. Temeljac je odličan za naše kosti, blagotvorno djeluje na probavni i imunološki sustav. Kao što mu ime govori, on je osnova jela, a njegova uporaba stvarno je raznolika. Mnoga su jela, poput rižota, gulaša, umaka bez temeljca nezamisliva.

Postupak je jednostavan, kosti se kuhaju s korjenastim povrćem, a dobro ih je ispeći prije kuhanja zbog boljeg okusa i mirisa. Prije pečenja možete ih posoliti i popapriti.

Izbjegavajte povrće poput brokule, kelja, repe, jer temeljcu daju gorkast okus. Držite se zlatne klasike: mrkva, peršin, celer, češnjak, luk. Ponekad se temeljcu dodaje malo octa, koji izvlači minerale iz kostiju tijekom kuhanja. Možete koristiti raznovrsne goveđe kosti, ja sam koristila one veće s koštanom srži. Tijekom kuhanja ona se rastopila u temeljac i obogatila mu okus.

Vrijeme kuhanja može varirati, od dva sata pa do preko dvanaest sati. Takav temeljac hlađenjem će poprimiti želatinasti oblik. Vjerujem da će malo tko kuhati temeljac toliko dugo, ali i 3-4 sata rezultirat će koncentriranim, finim temeljcem. Što ga duže kuhate, temeljac ima intenzivniji okus i tekućina se reducira. Nakon kuhanja potrebno ga je procijediti, a za to koristite gazu koju ćete staviti preko cjedila.

Kada ga spremite u hladnjak, na površini će se skupiti masnoća koju možete ukloniti i zatim temeljac još jednom procijediti. U hladnjaku može stajati do tjedan dana, a ukoliko ste napravili veliku količinu savjetujem da ga stavite u plastične posudice i zamrznete. Praktično je izliti ga u posudice za led, tako ćete imati zamrznute kockice temeljca za uporabu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneće kosti

Priprema:

  1. Kosti rasijecite na manje komade i složite u pleh za pečenje. Posolite i popaprite i pecite 20-ak minuta na 200 °C.
  2. U veliki lonac stavite pečene kosti skupa s očišćenim povrćem kojeg ste narezali na krupnije komade te začinima. Zalijte vodom i kuhajte nekoliko sati, dok se ne reducira do željene količine. Procijedite kroz gazu i pospremite u hladnjak.
  3. Kad se temeljac ohladio, uklonite masnoću koja se skupila i još jednom procijedite. Možete ga čuvati u hladnjaku do 7 dana, ili zamrznuti.
Mesnica