×
×
VIDEO: Gusti pivski gulaš od svinjetine
Video recepti

VIDEO: Gusti pivski gulaš od svinjetine

Naš pivski gulaš ima određena obilježja gulaša, perkelta, ragua, paprikaša i – pivo. Ne zaboravimo na pivo.

Kuhanje često, uz vještine u kuhinji, uključuje i neka jezična znanja. Neka jela imaju i po nekoliko definicija, odnosno, njihova pojašnjenja razlikuju se ovisno o lokaciji i vjerojatno je uvijek netko i u pravu i u krivu.

Ovo naše jelo ima određena obilježja gulaša (gulaš kocke od svinjetine), perkelta (gustoća), ragua (rajčica) i paprikaša (mljevena paprika), a o svim finim razlikama smo već i pisali.

No, neki njemački recepti za pivske gulaše uključuju i mljevenu papriku i rajčicu u nekom obliku pa smo mi odlučili ostati na “gustom” gulašu. Priprema nije komplicirana, uključuje tek nešto sjeckanja, a jedino što duže traje je krčkanje na laganoj vatri.

Bez obzira na jezične dileme, teško da vam se ovo jelo neće svidjeti. Na kraju dana, najvažnije je pojesti nešto ukusno i toplo, čak i ako je bezimeno.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1. Meso narežite na kocke podjednake veličine ili kupite gulaš kocke koje su već narezane. Nasjeckajte luk. Mrkvu narežite na malo deblje kolutove, a korijen celera na sitne kockice. Skuhajte temeljac.
  2. U loncu zagrijte ulje pa na njemu kratko pržite meso dok ne posmeđi. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte mrkvu i korijen celera. Nakon nekoliko minuta pospite mljevenom slatkom i ljutom paprikom.
  3. Ulijte u lonac pivo, ubacite koncentrat rajčice i lovorov list pa promiješajte. Podlijte dijelom temeljca tako da svi sastojci u loncu budu prekriveni. Smanjite vatru na sasvim laganu, poklopite, neka se jelo polako krčka oko sat i pol vremena.
  4. Povremeno promiješajte i dolijte još temeljca ako je potrebno. Na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listom.
  5. Poslužite uz kuhani krumpir, valjuške od krumpira ili tjesteninu.