×
×
VIDEO: Pita od slanine, krumpira i sira
Video recepti

VIDEO: Pita od slanine, krumpira i sira

Hrskava slanina, rastopljeni sir i pečeni krumpir, podebljani okusima vlasca i luka, spojili su se u ovoj maloj, ali moćnoj piti.

Hrskavi omotač ove naše pite nema nikakve veze s tijestom. Tijesto smo, naime, zamijenili još hrskavijom slaninom koja je među svojim kriškama sakrila mladi krumpir i rastopljeni sir.

Količina namirnica koju smo koristili u receptu dovoljna je za jednu gladnu ili dvije malo manje gladne osobe. No, ovo jelo je i zgodan dodatak ako poslužujete više jela za više gostiju, kao neočekivano predjelo ili neka vrsta snacka.

A vašu pitu možete i proporcionalno povećati tako da nabavite još duže kriške slanine.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Za pečenje odaberite tavu koja može ići i u pećnicu.
  2. Kriške slanine posložite u krug po tavi, od sredine prema krajevima. Promjer tave ovisit će o duljini same kriške slanine, a mi smo koristili tavu promjera 20 cm.
  3. Nasjeckajte luk, peršin i vlasac i pomiješajte ih. Naribajte cheddar i pospite ga po slanini. Zatim na njega u krug položite tanke kriške mladog krumpira te ga popaprite. Pospite mješavinom luka, peršina i vlasca.
  4. Takvo slaganje ponovite tri puta, a zadnji red pospite još s malo sira. Svaki novi red treba biti malo uži od prethodnog, tako da na kraju dobijete oblik polukugle. Složene sastojke zatvorite kriškama slanine, tako da ih spojite na sredini.
  5. Na sredinu pite stavite manji komad papira za pečenje pa sve otežajte manjim poklopcem (koji može u pećnicu). Stavite u pećnicu.
  6. Nakon 45 minuta maknite poklopac i papir te nastavite peći još 40-ak minuta, dok vam cijela pita ne bude hrskava izvana. Poslužite toplo.