×
×
5 vrsta voća koja se odlično slažu s pršutom
Mesne lekcije

5 vrsta voća koja se odlično slažu s pršutom

Posluženo zajedno, pršut i voće čine veoma ukusno predjelo ili male zalogaje na zabavi ili intimnijoj večeri. Pršut se tradicionalno poslužuje s dinjom ili smokvama, odnosno slatkim voćem.

Punoća okusa ove delicije doći će do izražaja ako tanke ‘fete’ pršuta poslužite na sobnoj temperaturi. Karakterističan okus i teksturu pršuta čini i njegov masni dio stoga se preporuča ne odvajati ga.

U Hrvatskoj je običaj uz pršut poslužiti ovčji i kozji sir, no pršut se uspješno sljubljuje s puno namirnica i plodova, a svježe, sezonsko voće je svakako na toj listi. Odaberite slatko voće koje će se odlično slagati sa slanim i intenzivnim okusom suhog pršuta.

Dinja

prsut-voce-02

Dinja i pršut su klasična i nepogrešiva kombinacija. Slani pršut i sočna, slatka dinja čine predjelo koje naprosto prš(u)ti od okusa. Odaberite zrelu dinju, operite, narežite na kriške, ogulite pa svaku krišku dinje omotajte jednom kriškom pršuta.

Dinja se također može narezati na kockice pa naizmjenično sa pršutom nanizati na drveni ražnjić.

Smokve

prsut-voce-03

Slatke, zrele smokve uparene sa slanim pršutom i tvrdim Grana Padano sirom savršeno su predjelo. Smokve zarežite uzdužno na četvrtine pa svaku smokvu omotajte kriškom pršuta, učvrstite čačkalicom i pospite listićima svježeg parmezana.

Jednostavnija varijanta je aranžirati krišku pršuta u unutrašnjost zarezane smokve.

Recept za suhe smokve i pečenu verziju potražite ovdje.

Jabuke i kruške

prsut-voce-04

Jabuke i kruške okusom upotpunjuju gotovo sve proizvode od svinjetine. Hrskavost jabuka i krušaka čini dobar kontrast mekim kriškama pršuta. Kod odabira jabuka i krušaka svakako pazite da su zrele i svježe, ali ne premekane. Voće narežite na kriške veličine zalogaja i omotajte pršutom.

Ananas

Specifičan, jedak okus ananasa čini odličan kontrast slanom okusu pršuta. Ananas očistimo i narežemo na kolutove pa na polovice. Oko svake polovice ananasa omotamo pršut tako da voće malo izviruje sa svake strane. Učvrstimo čačkalicama.

Osim navedenog voća, pršut možete kombinirati još s grožđem, breskvama, avokadom, kivijem i papajom.