Vrste sendviča: Od paninija do hot doga

2015
16 Siječanj 2015, Komentari: 2

Sendviči su popularni diljem svijeta, omiljeno i svakodnevno jelo u svim kulturama. Dolaze u raznim oblicima i "formatima", a grubu podjelu vrsta sendviča donosimo vam u nastavku!

Panini – tostirani sendviči

Panini je množina talijanske riječi panino koja označava mali kruh. Panini su danas svima poznati prešani i tostirani sendviči koji se mogu naručiti u zalogajnicama, restoranima, kioscima sa sendvičima, a podjednako fine (ako ne i bolje) možete sami napraviti kod kuće.

Ključ dobrog panini sendviča leži u odabiru kvalitetnog talijanskog kruha, poput focaccie (tanke pogače) ili ciabatte.

Panini je slojevit, ali ne prenatrpan topli sendvič i karakteriziraju ga ukusne kombinacije sira, mesa ili grilanog povrća. Najčešći su sastojci pršut, mozzarella, šunka, rajčica. U sendvič se dodaju razni umaci i namazi, a sendvič se potom preša i lagano tostira.

Tostirati ga možete na tavi, posebno izrađenim panini prešama ili panini grilu.

Otvoreni sendviči

Iako se sendviči uobičajeno sastoje od dvije šnite kruha i između kojih se nalazi ‘punjenje’, (a prema legendi o grofu J. Motagu) poznati su i tzv. otvoreni sendviči, odnosno oni koji nemaju gornju šnitu kruha. Sastojci ovog sendviča su raznoliki, a najčešće se jedu vilicom i nožem s obzirom da ih je teško držati u rukama i gristi.

Najpoznatiji otvoreni sendvič je Danski sendvič koji se još naziva i smørrebrød. Radi se o šniti raženog kruha namazanog maslacem na koju se slažu ostali sastojci – dimljena riba, jaja, povrće, kobasice i ostale vrste mesa.

S obzirom da nemaju gornju šnitu kruha koja prekriva sastojke sendviča, otvoreni sendviči podliježu i određenoj estetici (teže biti lijepo složeni i uređeni), a poznati su i zabavni sendviči za djecu s motivima cvijeća ili životinja.

Fast food sendviči

Ovu skupinu sendviča predstavljaju dva najpopularnija i svima poznata primjerka – hamburger i hot dog.

Hamburgeri su česta tema naših članaka, recepata i gastro destinacija, a otvaranjem brojnih ‘burgeraja’ u Zagrebu, postali su jedni od najpopularnijih sendviča.

Ovaj američki klasik se sastoji od žemlje (hamburger peciva), pečene pljeskavice od junetine, salate, rajčice, luka, majoneze i kečapa. Postoje nebrojene verzije hamburgera, a razlikuju se što u sastojcima, što u veličini.

Osim pljeskavice od junetine, danas se pljeskavice za hamburger izrađuju i od ostalih vrsta mesa poput piletine ili puretine te povrća ili gljiva.

Hot dog sendvič se sastoji od hot dog hrenovke ili kobasice umetnute u duguljasto pecivo. Hot dog se začinjava senfom,a nije neobično koristiti kečap ili majonezu te dodati kisele krastavce.

Ova osnovna verzija se može unaprijediti raznim sastojcima koji od običnog hot doga mogu napraviti pravo malo gurmansko jelo.

Gyros, falafel i pita sendviči

Ovo je skupina sličnih sendviča karakterističnih za područje Mediterana i Srednjeg Istoka, a zajednički su im sastojci pečeno meso, leća i preljev od jogurta.

Gyros, falafel i pita su vrste sendviča koje se podjednako često jedu na ulici kao i u restoranima.

gyros-sendvic

Gyros sa tzatziki umakom.

Gyros je sendvič koji se sastoji od trakica tanko rezanog začinjenog mesa (najčešće janjetine) koji se peče na vrtećem okomitom ražnju, a poslužuje se u pita kruhu sa salatom. Smatra se kako ovo jelo ima grčko-američko podrijetlo.

Falafel se sastoji od prženih okruglica od slanutka i graha koje se, poput gyrosa, poslužuju u pita kruhu. U ovaj sendvič najčešće stanu tri falafel okruglice prelivene tzatziki umakom (jogurt sa krastavcima) i začinjen svježe sjeckanim peršinom.

Pita sendvič je zapravo bilo koji sendvič koji koristi pitu umjesto standardnog kruha, peciva ili žemički. U piti se radi prorez (tzv. džep) u koji se stavlja nadjev sendviča, a ponekad se pita razrezuje i njome se omata nadjev pa se zove wrap sendvič.

Submarine ili baguette sendvič

Postoje brojni (regionalni) nazivi za ovaj sendvič koji se primarno sastoji od uskog i dugačkog (francuskog ili talijanskog) kruha, prerezanog u potpunosti ili na pola te napunjenog raznim vrstama mesa, sira, povrća, umaka i začina.

Ne postoji univerzalan naziv za ovaj sendvič iako se zbog oblika podmornice najčešće zove submarine.

submarine-sendvic

Submarine sendvič obiluje mesom, ali i salatom zbog čega je veoma zasitan.

Submarine sendviči su veoma bogato nadjeveni i često se sastoje od više različitih vrsta mesa poput kuhane šunke, suhog mesa, kobasica te sira i povrća – lisnate salate, rajčice, luka te začina poput origana.

Osim duguljastog francuskog ili talijanskog kruha, može se koristiti i ciabatta.

Prženi sendviči

Osim toplih, tostiranih sendviča koje smo spomenuli na početku, ponovno su u trendu prženi, odnosno pohani sendviči koji imaju hrskavi omotač i kremastu i mesnatu unutrašnjost.

monte-cristo-sendvic

Sendvič Monte Cristo je punjena verzija našeg pohanog kruha.

Najpoznatiji prženi sendvič je Monte Cristo sendvič koji se sastoji od šunke, piletine ili puretine i sira (najčešće ementalera) koji se potom umače u mješavinu jaja i mlijeka te prži u dubokom ulju. Divota ovog sendviča je topli sir koji se ‘razvlači’ u niti prilikom jedenja.

U hrvatskoj verziji bi to bio punjeni pohani kruh.

Vezani članci