Vratina u umaku s maslinama i paprikom

2019

Sastojci

  • 700 g odkoštene vratine
  • po pola crvene, zelene i žute paprike
  • 1 srednje veliki luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • 1-2 čili papričice
  • crne masline
  • 1 žlica ukiseljenih kapara
  • 100 ml bijelog vina
  • 400 g pelata sa sokom
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml mlake vode
  • svinjska mast
  • peršin
31 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Vratina u umaku s maslinama i paprikom

Tanjur špageta, sa svinjskom vratinom u bogatom pikantnom umaku, uz dodatak maslina i paprika, zasigurno će otjerati svako loše raspoloženje.

Vjerujem da ne uzmičete pred lošim vremenom, a roštilji, kiši usprkos, naveliko dime. A na njima i poneki odrezak vratine.

No, ako su vas ovo kišno proljeće i loše vrijeme koje se ustalilo, ipak uspjeli u tome spriječiti, a pomalo i deprimirati, imam recept za odličan comfort food.

Tanjur špageta, sa svinjskom vratinom u bogatom pikantnom umaku, uz dodatak maslina i paprika, zasigurno će otjerati svako loše raspoloženje.

vratina-u-pikantnom-umaku-02

Priprema:

Meso narežite na kocke brida 2,5 cm. Na tavi ugrijte svinjsku mast, pa meso u više navrata, tako da vam se komadići prže, a ne kuhaju, ispržite meso sa svih strana do zlatno žute boje.

Odlažite ga u posudu sa strane, pa svaku isprženu turu lagano posolite i popaprite.

Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk, očistite i protisnite češnjak. Paprike narežite na kraće rezance, papričice sitno nasjeckajte.

Nakon što ste ispržili sve meso, dodajte luk, češnjak i papričice i kratko popržite. Dodajte i paprike pa nakon što ste i njih pržili 2-3 minute sve zalijte vinom i promiješajte.

Miješajući pokupite karameliziranu masnoću preostalu od prženja mesa i lagano kuhajte otprilike 5 minuta dok vino ispari. Zatim dodajte nasjeckane masline i kapare pa i njih kratko popržite i vratite meso u posudu.

Promiješajte, dodajte nasjeckane pelate, pasiranu rajčicu, vodu i žličicu šećera, promiješajte i provjerite okus, pa po potrebi dodajte soli i papra.
Kuhajte na laganoj vatri idućih 15-ak minuta da se umak zgusne.

Servirajte uz sitno sjeckani peršin i dodatne cijele masline. Odlično je i bez priloga, uz šnitu hrskavog svježeg kruha i zelenu salatu, a upravo neodoljivo spareno sa špagetima.

Vezani članci