Xian bing: Kineske palačinke s mljevenim mesom

2021

Sastojci

  • ZA 12 KOMADA:
  • ZA TIJESTO:
  • 350 g glatkog pšeničnog brašna
  • 200 g vruće vode
  • 1 žličica soli (8 g)
  • 1 žlica suncokretovog ulja (15 g)
  • ZA NADJEV:
  • 450-500 g mljevene junetine
  • 200 g mladog luka
  • ½ glavice luka
  • 1 žlica sitno ribanog đumbira
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 prstohvat soli
  • ½ žličice kumina
  • ½ žličice papra
  • 100 ml vruće vode
  • ZA POSIP:
  • 1 žlica sezama
  • 1 žlica crnog sezama (ne kima)
11 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Xian bing: Kineske palačinke s mljevenim mesom

Xian bing je popularni kineski street food zalogaj od hrskavog tijesta punjenog aromatičnom mljevenom junetinom. Ljubav na prvi griz!

Kako vam zvuče “palačinke” od tankog hrskavog tijesta, punjene s aromatičnom, dobro začinjenom mljevenom junetinom? Meni kao xian bing: popularni kineski street food zalogaj koji će vas osvojiti na prvi griz.

Tijesto je slično našem vučenom tijestu koje koristimo za bureke i savijače, priprema se samo od brašna i vode, uz dodatak mrvice soli i ulja. U nadjev se stavlja mljevena junetina kojoj se obavezno dodaje sitno sjeckani mladi luk, sitno ribani đumbir i umak od soje.

Osim s mljevenom junetinom, ove se pogačice, mesne pite ili palačinke mogu puniti i s mljevenom svinjetinom ili piletinom. Zovu se palačinkama jedino iz razloga što se peku na tavi jer s palačinkama koje poznajemo nemaju apsolutno ništa zajedničko.

xian-bing-kineske-palacinke-s-mljevenim-mesom-02

Priprema:

Najprije umijesite tijesto. U posudu stavite brašno, sol i ulje, dodajte vruću vodu iz slavine pa vilicom zamiješajte tijesto.

Tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga mijesite rukama sve dok ne dobijete lijepo, glatko i podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).

Vratite tijesto u posudu, prekrijte prozirnom folijom i pustite da odmara na sobnoj temperaturi između 30-45 minuta.

Pripremite nadjev. U dubljoj posudi izmiješajte mljevenu junetinu, soja umak, sitno ribani svježi đumbir, sol, sezamovo ulje, kumin i papar. Potom dodajte sitno sjeckani mladi luk i luk i još jednom izmiješajte (najbolje rukama). Na kraju dodajte vruću vodu i još jednom izmiješajte.

Tijesto kratko premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini pa ga podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki komad tijesta tanko razvaljajte u krug promjera cca. 10-12 cm. Nanesite žlicu i pol nadjeva, ravnomjerno razmažite nadjev, ali ostavite 3 cm ruba pa prstima povlačite tijesto u vis i zatvorite ga (kao kad radite buhtle ili knedle).

Lagano dlanom spljoštite svaki nadjeveni komad tijesta da dobijete punjenu pogačicu ili deblju palačinku. Po želji glatki dio palačinke premažite vodom pa pritisnite u mješavinu klasičnog i crnog sezama (ili crnog kima ako nemate crnog sezama).

Dobro zagrijte tavu s neprianjajućim dnom, premažite je s malo suncokretova ulja pa ubacite po tri palačinke da se peku i odmah poklopite. Pecite 5 minuta s jedne strane i 4 minute s druge stane. Ako vam palačinke brzo tamne, smanjite malo vatru. Poslužite odmah dok su vruće.

Vezani članci