Zapečeni svinjski kotleti s krumpirom iz pećnice

2016

Sastojci

  • 4 odkoštena kotleta
  • 5 srednje velikih krumpira
  • 1 veći luk
  • sol, papar
  • sitno sjeckani peršin
  • 200 ml temeljca
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • ribani parmezan ili neki drugi sir
  • žlica maslaca i malo brašna
28 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Zapečeni svinjski kotleti s krumpirom iz pećnice

Ovo je jedno od onih jela koje jako brzo postane omiljeni obiteljski obrok i sastavni dio tjednog menija. Kotleti zapečeni sa sirom i krumpirom teško će proći nezapaženo.

Kotleti su onaj dio svinjetine koji će vam vratiti istom mjerom. Ako ste u žurbi i mislite kako im ne treba puno pažnje, dobit ćete suhi komad mesa s kojim nećete biti sretni. Ali ako uložite malo brige i pokoju ideju, uživat ćete u sočnom i mekanom komadu mesa.

U ovom receptu, odkošteni kotleti su zapečeni u pećnici zajedno s kremastim umakom na bazi sira i vrhnja za kuhanje te krumpira, u obliku složenca.

zapeceni-krmenadli-s-krumpirom-detalj

Priprema:

Odreske posolite i popaprite pa ih na ugrijanoj tavi ispecite s obje strane do zlatno žute boje. Izvadite odreske i odložite sa strane, a na preostalu masnoću dodajte na tanke rezance narezan luk. Pržite na umjerenoj vatri da se luk karamelizira, izvadite ga i dodajte k mesu.

Na tavi dodajte žlicu maslaca. Kad se ugrije, dodajte brašno. Kratko vrijeme pržite brašno da ostane svjetlo, pa postepeno podlijevajte temeljcem neprestano miješajući, da vam se ne stvore grudice. Dodajte i vrhnje za kuhanje, pa kuhajte kraće vrijeme da se malo zgusne.

Krumpire ogulite i narežite na što tanje ploške. Umjereno ih posolite i popaprite. Slažite ih poput lepeze u keramičku ili vatrostalnu posudu. U zgotovljeni umak umiješajte po želji ribani sir i začinsko bilje i dotjerajte solju i paprom po ukusu.

Dodajte i karamelizirani luk pa sve prelijte preko krumpira. Po vrhu posložite odreske, sve zatvorite aluminijskom folijom i pecite na temepraturi od 180°C otprilike sat i pol.

Zadnjih desetak minuta skinite foliju, a nakon što izvadite složenac ostavite ga još desetak minuta da odmara i da se umak stegne. Poslužite uz svježu zelenu salatu.

Vezani članci