Žgvacet od boškarina s njokima od skute

2015

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 800 g mesa boškarina
  • maslinovo ulje
  • 3 luka
  • ½ žličice sušenog timijana
  • ½ žličice cimeta
  • 400 ml crnog vina
  • 150 g džema od grožđa ili šljiva
  • 50 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • Za njoke od skute:
  • 1 kg ovčje skute
  • 1 jaje
  • sol
  • 2 žličice svježeg timijana
  • oštro brašno
27 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Žgvacet od boškarina s njokima od skute

Danas se žgvacet od boškarina nudi u mnogim istarskim konobama kao pravi specijalitet. Meso boškarina je nešto teže nabaviti no trud uložen u potragu će vam se višestruko isplatiti.

Poznato istarsko govedo – boškarin, autohtona je hrvatska pasmina goveda. Boškarin je bio rasprostranjen na području Istre i djelomično na otoku Krku. Budući da je 80-ih godina prošlog stoljeća došlo do izumiranja boškarina, od 1990. godine započeo je ponovni uzgoj radi zaštite i očuvanja preostale populacije ovog goveda.

Danas se žgvacet od boškarina nudi u mnogim istarskim konobama i restoranima kao pravi specijalitet. Meso boškarina je nešto teže nabaviti nego što je to slučaj sa uobičajenom govedinom ili junetinom, no ako ga uspijete pronaći, nećete požaliti jer ima poseban okus i aromu.

Recept za ovaj žgvacet ili gulaš je kombinacija recepta noninog gulaša, dalmatinske pašticade te meksičke kuhinje i poznatog “mole” umaka uz dodatak tamne čokolade koja zaista izvrsno odgovara uz okus mesa boškarina.

Uz ovaj žgvacet sam poslužila posebne njoke od skute koje također preporučujem da probate napraviti.

gulas-boskarin-gnudiPriprema:

Najprije pripremite njoke jer moraju odstajati najmanje 12 sati. Skutu pomiješajte sa solju, jajetom i svježim timijanom. Oblikujte kuglice malo veće od standardnih njoka te ih posložite na pladanj koji ste posuli oštrim brašnom. Zatim dodajte još oštrog brašna da njoki budu potpuno prekriveni te ih spremite u hladnjak na najmanje 12 sati.

Na ovaj način će se na njokima stvoriti korica koja će spriječiti da se raspadnu ili lome pri kuhanju, a unutrašnjost njoka će biti mekana.

Pripremite žgvacet. U loncu zagrijte par žlica maslinovog ulja pa dodajte sitno sjeckani luk, malo soli i sušeni timijan. Pirjajte nekih 20-ak minuta dok ne omekša zatim dodajte meso narezano na kockice veličine 2-3 cm. Pirjajte dok se meso dobro ne zapeče i dok se dno posude ne karamelizira.

Potom dodajte crno vino i cimet te kuhajte 1,30 do 2 sata na laganoj vatri, povremeno dodajući vodu koliko treba. Dodajte džem od crnog grožđa ili od šljiva te nastavite kuhati još pola sata do sat vremena dok meso posve ne omekša.

Na samom kraju dodajte svježe mljevenog crnog papra te tamnu čokoladu, promiješajte.

U odgovarajućoj posudi zakuhajte vodu s malo soli. Njoke izvadite iz brašna. Ubacite njoke u proključalu vodu. Kada isplivaju na površinu vode, znači da su kuhani.

Začinite kuhane njoke ekstra djevičanskim maslinovim uljem te servirajte sa žgvacetom od boškarina, malo parmezana i listićima timijana.

Vezani članci