U kombinacijama povrća i punjenja, doista je samo vaša mašta granica.
Vrlo cijenjena među dolmama, a dostupna čitave godine, okusom nježna i slatkasta, sogan je dolma, punjeni luk. Prvi sam je put probala pred nekih 5 godina i jedno je od par jela koja su premašila moja očekivanja.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk ogulite, odrežite od vrha otprilike trećinu glavice pa glavice u komadu stavite kuhati u vodu kojoj ste dodali žlicu vinskog octa. Kuhajte da luk omekša, nekih 15-ak minuta, ali nemojte dopustiti da vam se raskuha.
- Kad je dovoljno omekšao, prebacite ga u hladnu vodu. Prohlađenim glavicama oprezno izvadite sredinu pa odvajajte slojeve luka, lagano ih izvlačeći, ovisno o debljini, po jedan ili dva, tako da dobijete košarice.
- Ostatak luka, izvađene sredinu ili dijelove koji su vam se potrgali, prepržite na ulju da zažuti pa dodajte u meso koje ste pomiješali s rižom. Posolite i popaprite, dodajte koncentrat ili umak rajčice, dobro izmiješajte pa dobivenom smjesom napunite košarice luka.
- Posložite u jednom sloju u posudu, zalijte vodom toliko da je pokriveno pa kad zakuha, kuhajte otprilike 45 minuta. Po želji poslužite uz žlicu milerama.