×
×
3 načina kako ispeći hrskave trake od slanine
Mesne lekcije

3 načina kako ispeći hrskave trake od slanine

Pećnica, mikrovalka ili tava – koji je najbolji način za pripremu bacon strips, odnosno hrskavih traka od slanine bez kojih su brojna jela samo obična jela.

Slanina je, mogli bismo reći, alfa i omega obroka svakog ljubitelja mesa. Grahu i sličnim varivima ništa neće dati toliko dobar okus i miris kao komad dimljene slanine. Pržena slanina natrgana na komadiće odličan je i konkretan dodatak svakoj salati, dok su bacon strips ili hrskave trake od slanine neizostavan dio svakog dobrog hamburgera.

Postoje još neke česte i manje česte kombinacije te načini uporabe ove divne namirnice, a ja sam se malo poigrala i testirala tri brza načina za napraviti hrskave trake od slanine.

1. Priprema u tavi

bacon-strips-hrskave-trake-od-slanine-02

Najčešći način pripreme je prženje slanine na tavi. Nije vam potrebna nikakva masnoća, dovoljno ju je narezanu na tanke ploške staviti na suhu i hladnu tavu na srednje jaku vatru.

Prženjem će otpustiti masnoću na kojoj će se ujedno i ispeći. Slanina će se ubrzo “zafrkati” i tada ju okrenite na drugu stranu i jednako ispržite. Dovoljno je nekoliko minuta.

Zatim ju stavite na papir za pečenje ili kuhinjski ubrus koji će upiti višak masnoće, a masnoću koju je slanina pustila možete sačuvati za prženje (izlijte ju u posudicu i pospremite u hladnjak).

Savjet: Ukoliko želite da slanina ostane mekše teksture, u tavu za vrijeme prženja dodajte malo vode.

2. U mikrovalnoj pećnici – najurednija metoda

bacon-strips-hrskave-trake-od-slanine-03

Kada ste u stisci s vremenom ili želite brzi doručak, odaberite kombinaciju jaja i slanine pržene u mikrovalnoj pećnici. Ova metoda ujedno je najurednija, bez zaprljanog suđa i prskanja vruće masnoće.

Na tanjur stavite do 4 sloja kuhinjskog ubrusa, na njega složite tanke ploške slanine, pokrijte ih jednim slojem kuhinjskog ubrusa i pecite do 90 sekundi na najjačoj postavci. Odmah premjestite na tanjur kako se ne bi zalijepile za kuhinjski ubrus.

Kuhinjski ubrus upit će masnoću iz slanine čime ćete izbjeći njezino prskanje po mikrovalnoj pećnici. Ovaj način pečenja najprikladniji je za malenu količinu slanine.

Nedostatak ove metode pripreme je što zahtjeva dosta kuhinjskih ubrusa, a ukoliko želite sačuvati mirisnu masnoću i preliti ju po svom obroku, ovdje ju gubite. Također, slanina nije toliko hrskava kao ona pripremljena u tavi ili pećnici.

3. Najhrskavija slanina je iz pećnice

bacon-strips-hrskave-trake-od-slanine-04

Ovo je najbolja opcija kada vam je potrebna veća količina pržene slanine. Ne morate paziti na nju, ne morate ju okretati na drugu stranu i nema prskanja vruće masnoće. Slaninu možete staviti izravno na pleh za pečenje, ili za možete obložiti papirom za pečenje ili folijom. Pecite na 200 C 15-20 minuta, ovisno o tome volite li hrskaviju ili mekšu slaninu.

Zajednički nazivnik sva tri načina jest dimljenje. Pri prženju slanine na bilo kojoj vatri ona dosta dimi, stoga pripazite da ju termički ne obrađujete predugo.

Zaključak: Priprema u mikrovalnoj pećnici je najbrža i najurednija. Priprema u pećnici rezultirat će najhrskavijom slaninom, ali najduže traje. Priprema u tavi najprikladnija je kombinacija ukoliko želite brzi obrok i hrskavu slaninu.