Kod ovog jela nemojte izostavljati korake i pretjerano mijenjati ili dodavati začine, posebno kod okruglica jer im piment i muškatni oraščić daju poseban šmek.
SASTOJCI
Priprema:
- Pripremite okruglice. Mesu dodajte krušne mrvice, lagano istučeno jaje, sol, papar i začine. Dobro izmiješajte, najbolje rukama pa formirajte okruglice promjera 2,5-3 cm. Slažite ih u veliki lim obložen papirom za pečenje.
- Pecite 15 minuta na 200 °C. Pečene izvadite iz lima i ostavite da ocijede suvišne masnoće.
- Dok se okruglice peku karamelizirajte luk, vrlo važan korak za ovo jelo. Iako zahtijeva nešto više vremena, nemojte ga preskočiti želite li dobiti specifično slatkasti okus kiselog zelja, koji karakterizira ovo jelo.
- Narežite luk na polukolutove i pržite na tavi ili posudi s debelim dnom, na ugrijanoj masti, dok omekša i počne dobivati boju. Smanjite temperaturu i u ovoj fazi miješajte svakih nekoliko minuta, ne neprestano, jer želite da luk počne mijenjati boju, ali vam ne smije zagorjeti. Ako se prerano isuši, dodajte malu količinu vodu, tek toliko da spriječite zagorijevanje, ali omogućite da se luk i dalje prži.
- Nakon 20-30 minuta dodajte žličicu šećera i miješajte da se rastopi i karamelizira. Nastavite miješati, sad već gotovo neprestano, dok ne dobijete karamelizirani luk, boje gotovo poput čokolade. Čitava radnja može potrajati 30-40 minuta. Luk možete pripremiti i dan ranije.
- Narežite i sve ostalo povrće. Krumpir na ne prevelike kockice, mrkvu na kolutiće, a celer na tanke ploške.
- Ako ste luk pripremili ranije, sad ga ugrijte. Kad se opet počne pržiti dodajte zelje. Ako je potrebno, zelje prethodno lagano isperite i ocijedite. Pržite da i zelje pokupi karamel i izmiješa se s lukom. Dodajte narezano povrće, kratko sve zajedno popržite. Dodajte 1/3 ili nešto više temeljca i kuhajte da krumpir i mrkva omekšaju do polovice.
- Sad u posudu dodajte okruglice i nasjeckane pelate, ½ žlice šećera, papar i vrlo oprezno sol. Promiješajte, zalijte preostalim temeljcem ili s onoliko temeljca koliko je potrebno da je sve pokriveno, pa pričekajte da zakuha.
- Smanjite vatru i kuhajte idućih 30-40 minuta da se krumpir i mrkva do kraja skuhaju, a umak zgusne. Po potrebi dolijevajte manje količine temeljca ili mlake vode.
- Zbog kiselosti jela, krumpir i mrkva će se sporije kuhati i zadržati određenu tvrdoću, neće se raspasti kao što bi se to inače dogodilo u većini jela, pa češće provjeravajte i vodite računa da ne ostanu sirovi. Servirajte uz dobar svježi kruh i po želji poslužite sa žlicom milerama ili vrhnja.