Postoje oni koji biftek smatraju dosadnim odreskom. Svaki komad mesa je dosadan onoliko koliko je dosadan način pripreme, ali i prilog.
Kako bih malo razbudio okusne pupoljke, pečeni biftek sam upario s pikantnim maslacem začinjenim hrenom. Ovo nije nikakvo iznenađenje, ako uzmete u obzir da sam veliki ljubitelj hrena (vidjeti dokaze: lungić na salatu i medaljoni omotani slaninom).
SASTOJCI
Priprema:
- Biftek očistite od žilica pa ga povežite špagom kako bi zadržao formu. Posolite ga, popaprite i začinite suhim timijanom. Začine dobro utrljajte u meso. Biftek ostavite pola sata na sobnoj temperaturi.
- Tavu dobro zagrijte pa dodajte malo ulja. Pecite biftek dok se ne zapeče sa svih strana. Kad je gotov prema stupnju pečenosti kojeg preferirate, ostavite ga da odmara 10-ak minuta prije nego ga narežete na odreske.
- U međuvremenu pripremite začinski maslac. Maslac sobne temperature narežite nožem na manje komade. Dodajte mu protisnuti režanj češnjaka, naribani hren i usitnjene grančice timijana. Lagano posolite pa nožem sve sastojke sjedinite u kompaktnu masu.
- Pomoću dva noža oblikujte maslac u kvadrat pa ga stavite u hladnjak da se stegne.
- Kada je meso odležalo, narežite ga na odreske debljine 1.5 do 2 centimetra. Na svaki odrezak stavite po žlicu maslaca.
- Aromatični biftek poslužite s prilozima po želji. Ja sam odabrao pire krumpir s cheddar sirom i mješavinu lisnate salate.