Čili s bijelim grahom i pireom od buče

2021

Sastojci

  • ZA PIRE OD BUČE:
  • 1 mala muškatna buča, oko 1 kg
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ZA ČILI:
  • 1 glavica luka
  • 1 velika crvena paprika
  • 1 crvena čili papričica
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica dimljene paprike
  • ½ žličice mljevenog kumina
  • ½ žličice mljevenog korijandera
  • 1 lovorov list
  • 2 žlice dvostrukog koncentrata rajčice
  • 200 g pirea od buče
  • 500 ml junećeg temeljca
  • 460 g bijelog graha iz konzerve, ocijeđenog
  • svježi peršin
  • ZA POSLUŽIVANJE:
  • kuhana riža
  • kiselo vrhnje
  • limeta
5 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Čili s bijelim grahom i pireom od buče

Čili koji krši tradicionalna pravila pripreme ovog jela pokazao se kao pun pogodak. Isprobajte pa (pre)sudite.

Čili s mesom klasično je jelo tex-mex kuhinje koje svoje korijene vuče još od drevnih Azteka. Kao i kod svih klasičnih jela i oko ovoga se lome koplja i postavlja se pitanje autentičnosti i ‘ispravnosti’ recepture. Neki će reći da se u pravi čili s mesom ne dodaju rajčice, neki će pak osporiti grah, ali ono što je svakom čiliju zajedničko jest meso i dobra količina čili papričica.

Kako se ne bi dublje zaplela u priču oko pravog čilija s mesom krenula sam u potpuno drugačijem smjeru. Napravila sam čili s bijelim grahom (uobičajeno je koristiti crveni), a osim mljevene junetine i čilija dodala sam mu i pire od pečene buče.

Ovo se pokazalo kao odlična odluka jer je slatkasti okus pirea savršeno izbalansirao kiselkaste note rajčica i ljutinu čilija. Osim toga ovaj pire učinio je čili gustim i kremastim bez puno truda i dugog kuhanja.

cili-s-bijelim-grahom-pireom-od-buce-02

Za pire od buče:

Buču ogulite, prepolovite, odstranite joj koštice pa je narežite na kockice. Kockice prebacite u posudu za pečenje, prelijte ih s malo maslinovog ulja pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok potpuno ne omekšaju i dobiju smeđe-zlatnu boju.

Pečenu buču izvadite iz pećnice, prebacite u multipraktik i usitnite u glatki pire. Pire pospremite u staklenku.

Za čili:

Luk i papriku očistite i narežite na kockice. Čili papričicu pažljivo prepolovite, odstranite joj sjemenke i sitno je nasjeckajte. Nasjeckajte i češnjak.

U dubljoj tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite luk i papriku. Pržite ih oko 5 minuta kako bi se lijepo karamelizirali. Zatim dodajte češnjak i čili papričicu te nastavite s prženjem uz neprestano miješanje dok češnjak ne zamiriši.

Nakon toga dodajte mljevenu junetinu i energično je miješajte kako bi se dobro usitnila. Meso pržite sve dok potpuno ne promijeni boju.

Sada dodajte sol, dimljenu papriku, kumin, korijander, lovorov list i koncentrat rajčice. Dobro sve promiješajte i pirjajte oko 5 minuta.

Zatim umiješajte pire od buče i 300 ml temeljca (preostali temeljac sačuvajte za podlijevanje umaka). Smanjite vatru i lagano krčkajte oko 30 minuta uz povremeno miješanje.

Na kraju dodaje bijeli grah, dobro sve promiješajte i po potrebi podlijte preostalim temeljcem. Nastavite kuhati još 20 minuta ili dok jelo ne postane gusto.

Kuhano jelo maknite s vatre, posipajte ga sjeckanim peršinom i odmah poslužite uz kuhanu rižu, kiselo vrhnje i limete.

Vezani članci