Čili s mesom klasično je jelo tex-mex kuhinje koje svoje korijene vuče još od drevnih Azteka. Kao i kod svih klasičnih jela i oko ovoga se lome koplja i postavlja se pitanje autentičnosti i ‘ispravnosti’ recepture. Neki će reći da se u pravi čili s mesom ne dodaju rajčice, neki će pak osporiti grah, ali ono što je svakom čiliju zajedničko jest meso i dobra količina čili papričica.
Kako se ne bi dublje zaplela u priču oko pravog čilija s mesom krenula sam u potpuno drugačijem smjeru. Napravila sam čili s bijelim grahom (uobičajeno je koristiti crveni), a osim mljevene junetine i čilija dodala sam mu i pire od pečene buče.
Ovo se pokazalo kao odlična odluka jer je slatkasti okus pirea savršeno izbalansirao kiselkaste note rajčica i ljutinu čilija. Osim toga ovaj pire učinio je čili gustim i kremastim bez puno truda i dugog kuhanja.
SASTOJCI
ZA PIRE OD BUČE:
ZA ČILI:
DODATNO:
Priprema:
- Buču ogulite, prepolovite, odstranite joj koštice pa je narežite na kockice. Kockice prebacite u posudu za pečenje, prelijte ih s malo maslinovog ulja pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta ili dok potpuno ne omekšaju i dobiju smeđe-zlatnu boju.
- Pečenu buču izvadite iz pećnice, prebacite u multipraktik i usitnite u glatki pire. Pire pospremite u staklenku.
- Luk i papriku očistite i narežite na kockice. Čili papričicu pažljivo prepolovite, odstranite joj sjemenke i sitno je nasjeckajte. Nasjeckajte i češnjak.
- U dubljoj tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite luk i papriku. Pržite ih oko 5 minuta kako bi se lijepo karamelizirali. Zatim dodajte češnjak i čili papričicu te nastavite s prženjem uz neprestano miješanje dok češnjak ne zamiriši.
- Nakon toga dodajte mljevenu junetinu i energično je miješajte kako bi se dobro usitnila. Meso pržite sve dok potpuno ne promijeni boju.
- Sada dodajte sol, dimljenu papriku, kumin, korijander, lovorov list i koncentrat rajčice. Dobro sve promiješajte i pirjajte oko 5 minuta.
- Zatim umiješajte pire od buče i 300 ml temeljca (preostali temeljac sačuvajte za podlijevanje umaka). Smanjite vatru i lagano krčkajte oko 30 minuta uz povremeno miješanje.
- Na kraju dodaje bijeli grah, dobro sve promiješajte i po potrebi podlijte preostalim temeljcem. Nastavite kuhati još 20 minuta ili dok jelo ne postane gusto.
- Kuhano jelo maknite s vatre, posipajte ga sjeckanim peršinom i odmah poslužite uz kuhanu rižu, kiselo vrhnje i limete.