Domaći namaz (pašteta) od čvaraka

2014

Sastojci

  • 200 g čvaraka
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • sol
  • papar
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 režanj češnjaka
  • malo crvene paprike u prahu za posluživanje
  • po želji sjeckani svježi peršin za posluživanje
30 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Domaći namaz (pašteta) od čvaraka

Puno je načina kako možemo jesti čvarke. Iako je omiljeni 'klasični način', uz malo kruha i luka, mi vam predlažemo nešto zabavno i ukusno - namaz!

Čvarci su delikatesa i dragulj hrvatske gastronomije. Priprema čvaraka i uživanje u istima tradicija je koja nije izumrla i danas je, čini se, ponovo prilično popularna.

Osobno sam zagovornik svinjske masnoće (pogotovo ako imate provjerenu, domaću) kao važne namirnice u prehrani i mnogo je radije koristim umjesto, primjerice, suncokretovog ulja. Sva sreća pa se u posljednje vrijeme ovoj namirnici, pa tako i čvarcima, priznaje njihova vrijednost i uživaju popularnost u gastronomiji.

Priprema čvaraka zahtijeva iskustvo i trud koji se isplate. Svake godine u zimsko vrijeme imamo priliku uživati u ovim hrskavim ili manje hrskavim (ovisi volite li mekše ili prešane, tanke) zalogajčićima, a vjerojatno su nam najdraži jednostavno kao grickalica u kombinaciji s kruhom i lukom. No, s čvarcima se može svašta, zašto ne bismo njihovu primjenu proširili?

namaz-od-cvaraka-cvarci

Od njih možete napraviti čvarkuše, tradicionalne pogačice s čvarcima, ili pak ovakav namaz. Postupak je vrlo jednostavan. Ova će se ideja super uklopiti u vrijeme novogodišnjih zabava. Namaz možete poslužiti u obliku individualnih zalogajčića. Pobrinite se da sve sastojke dosta sitno sameljete pa smjesu možete istisnuti kroz slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim ili okruglim nastavkom po krekerima, kockama preprženog tosta ili bruschettama, kako biste dobili na dekorativnom izgledu.

Preporučam da bruschette prethodno prepržite na tavi ‘na suho’, ili zapečete u pećnici jer se namaz super slaže s hrskavim kruhom, a zatim ih prepečene natrljate svježim češnjakom. Namaz prije posluživanja ohladite, a možete ga žlicama oblikovati u kugle i posložiti na tacnu ili veći tanjur. Na posebnoj tacni poslužite krekere i hrskavi kruh.

namaz-od-cvaraka-detaljPriprema:

Čvarke dobro sameljite u multipraktiku ili u mašini za meso. Pomiješajte s ostalim sastojcima i sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom ili u multipraktiku. Pokušajte što bolje izmiksati kako bi smjesa bila glatka i kako biste je lakše istisnuli na krekere.

Namažite ili istisnite po krekerima, prepečenom tostu ili bruschettama, posipajte mljevenom crvenom paprikom i po želji svježim sjeckanim peršinom i poslužite.

Vezani članci