Postoje recepti i jela koja vas osvoje na prvu, a koja su u svojoj biti toliko jednostavna da se pitamo kako ih prije nismo napravili i poslužili. Upravo takvo jelo je ova svinjska koljenica ili buncek, glazirana u medu i mirisnom, slatkom sicilijanskom vinu Marsala.
Umjesto Marsale će izvrsno poslužiti i naš prošek. Kad pogledate ostale namirnice iz recepta, shvatit ćete da vjerojatno sve od navednih začina imate kod kuće. A možda i glavnu namirnicu – prodimljeni buncek.
Zimi je svinjska koljenica rado viđena na našem stolu. Komad je to mesa koji na prvu nikad ne bismo povezali sa svečanim, prosinačkim jelovnikom i stolom, no uz ovu glazuru on postaje dodatno vizualno privlačan, ali i posebno slasan i svakako bi trebao naći svoje mjesto na blagdanskom stolu.
Uz njega slobodno možete poslužiti salatu od kiselog kupusa prelivenu bučinim uljem i zlatno pečene pole krumpira pa nazdraviti čašom crnog vina.
Otkrijte novu slatko-slanu dimenziju bunceka, glazirajte ga da se ovako lijepo cakli i ispecite ga tijekom blagdana. Ukućani će vam biti zahvalni.
SASTOJCI
ZA SALAMURU:
ZA GLAZURU:
DODATNO:
Priprema:
- S kuhanjem koljenice krenite večer prije no što ćete je poslužiti. U velikom dubokom loncu zakuhajte vodu u koju ste stavili lovorov list, klinčiće, ružmarin i papar u zrnu. Kad je voda zakuhala pažljivo u nju spustite opranu prodimljenu svinjsku koljenicu. Voda treba u potpunosti prekriti meso.
- Kad voda ponovno zakuha, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 90 minuta. Ugasite vatru i ostavite koljenicu u vodi preko noći.
- Drugi dan izvadite koljenicu, lagano je ocijedite pa oštrim nožem na koži zarežite mrežu.
- Napravite glazuru. U zdjelici dobro izmiješajte med, šećer, sol, Marsalu (ili prošek) i ocat.
- U posudu za pečenje stavite 100 ml vode u kojoj se kuhala svinjska koljenica. Dodajte koljenicu pa je sa svih strana kistom obilato premažite glazurom. Okrenite koljenicu tako zarezana koža bude okrenuta prema gore, zabodite na par mjesta malo svježeg ružmarina.
- Stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 165 °C i pecite najmanje 90 minuta, odnosno dok koža ne poprimi lijepu, tamnu i sjajnu boju.
- Za vrijeme pečenja svakih 15-20 minuta koljenicu premazujte glazurom, a 10 minuta prije kraja pečenja prelijte je ostatkom glazure.
- Kad je pečena, svinjsku koljenicu kratko ohladite pa je narežite i poslužite uz omiljeni prilog (pečeni krumpir ili uz ličke police, ali i uz zapečeni grah) te salatu od kiselog kupusa.