Nek' se vrte: Ispecite ove 3 vrste ražnjića na roštilju

2018

Sastojci

  • 1 - RAŽNJIĆI OD BUTA:
  • 500 g odrezaka od svinjskog buta
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • suho začinsko bilje (ružmarin, timijan)
  • sol, papar
  • češnjak
  • DŽEM OD LUKA:
  • 3-4 glavice luka
  • maslinovo ulje
  • 1 dcl tamnog piva
  • sol, papar
  • 1 žlica aceta balsamica
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 - RAŽNJIĆI OD KOBASICA:
  • 1 pakiranje Domaće dimljene kobasice
  • paprike, tikvice
  • somun
  • 3 - RAŽNJIĆI S MESNIM OKRUGLICAMA:
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 luk
  • sol, papar
  • 1 žličica sušenog peršina
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • ljubičasti luk
  • COLESLAW SALATA
4 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Nek’ se vrte: Ispecite ove 3 vrste ražnjića na roštilju

U borbu protiv gladi najbolje je ući dobro naoružan i to - ražnjićima! Obrana je slaba kad je ovo jelo u pitanju, a kao glavne adute predlažemo ove 3 vrste pomalo drugačijih ražnjića.

Davno smo prošli fazu “Tko ražnjiće od mesa i povrća radi, ne boji se gladi!” i malo unaprijedili ovo svima omiljeno jelo s roštilja. Teško je opisati što ražnjićima daje tu posebnu privlačnost za kojim se svi otimaju, pa čak i najmlađi.

U ovom videu pronaći ćete inspiraciju za 3 vrste ražnjića. Jednostavni su od mariniranog svinjskog buta i gotovi su za čas. Predlažemo ih za jako gladne situacije, kad vam treba biti nešto brzo pečeno.

Ništa više komplicirani ražnjići su oni s Domaćom dimljenom kobasicom za koju smo se odlučili upravo zbog spomenute arome dima i domaćeg šmeka. Kombinirana je s paprikama svih dostupnih boja i tikvicama, a super paše u somunu.

Na kraju su tu ražnjići s mesnim okruglicama koju su zabavna varijanta šiš-ćevapa. I ne brinite – zbilja se dobro ispeku, a pritom jako atraktivno izgledaju.

Ražnjići od svinjskog buta sa džemom od luka

Odreske od svinjskog buta lagano stanjite batom pa ih narežite na trakice širine oko 1 cm. Marinirajte ih u mješavini maslinovog ulja, malo aceta balsamica, ružmarina, timijana, usitnjenog češnjaka te soli i papra. Pustite da se trakice mariniraju u hladnjaku najmanje pola sata prije pečenja.

Nanižite ih na ražnjiće u “zmijolikom” obliku. Pecite ih kratko, oko 4 minute sa svake strane. Poslužite uz svježu salatu i džem od luka.

Džem od luka pripremite tako da, za početak, očistite 3-4 glavice luka. Prepolovite ih i narežite na trakice. U lončić ulijte malo maslinovog ulja, pustite da se zagrije pa dodajte luk i dinstajte ga oko 10 minuta. Potom ulijte decilitar tamnog piva (ostatak piva zbrinite kako najbolje znate) te sol i papar po ukusu.

Kuhajte oko 10 minuta pa dodajte 1 žlicu aceto balsamica i žlicu smeđeg šećera. Kuhajte dok tekućina ne ispari i dok se džem ne zgusne.

Ražnjići od kobasica u somunu

Najkraći recept za ražnjiće glasi ovako: odaberite kobasice po vlastitom ukusu (predlažemo Domaću dimljenu kobasicu) pa ih narežite na veće komade, odnosno na tri jednaka dijela.

Operite paprike (zelenu, crvenu, žutu rad efekta boja) i tikvicu pa ih narežite na (pod)jednake komade.

Na ražnjić nižite kobasicu i povrće prema vlastitom nahođenju. Ispecite na roštilju i poslužite u polovici somuna sa umakom po želji.

Ražnjići s mesnim okruglicama

Rukama pomiješajte mljevenu junetinu, sjeckani luk, sol i papar, žličicu peršina, krušne mrvice i jedno jaje. Po potrebi dodajte još krušnih mrvica kako bi smjesa bila čvršća, lakša za oblikovanje i kako se ne bi raspadala prilikom nabadanja na ražnjić.

Oblikujte okruglice promjera 4-5 cm. Nasjeckajte ljubičasti luk. Na ražnjić nižite mesne okruglice, a između svake dodajte ljubičasti luk. Pecite 15-ak minuta s obje strane. Poslužite sa coleslaw salatom i u somunu.

Vezani članci